Politika
10 Mar 2021 10:56 Son Güncelleme: 10 Mar 2021 10:56

İzmir'e ne geliyor? Cumhurbaşkanı onayladı Tunç Soyer teşekkür etti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mart meclis toplantısında Buca metrosu için müjdeyi verdi. Soyer, metro finansmanı için kullanılacak uluslararası kredi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan onay geldiğini belirterek ''Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz'' dedi.

İzmir'e ne geliyor? Cumhurbaşkanı onayladı Tunç Soyer teşekkür etti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca metrosu için gereken uluslarası kredi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan onay geldiğini açıkladı.

Karar gazetesindeki habere göre Mart meclis toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan Soyer, "Bir yıl için öngörülen Hazine onayının süresi dolmuştu. Bugün onun onayı da geldi.'' diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ilk birleşimi, Başkan Tunç Soyer yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapıldı. 

Başkan Soyer yapımı süren Narlıdere Metrosu'nun ilk tünelinde ışığın göründüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Hat 7,2 kilometrelik iki tünelden oluşuyor. Buraya biraz da o nedenle gecikerek geldim. İlk tünelde ışığı gördük. Tünel açıldı. Çok büyük bir heyecanla, çok büyük bir gururla arkadaşlarımla orada, o anı paylaştım. Bunu da şu an sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.''

İkinci tünelin de en geç Temmuz ayına kadar açılacağını söyleyen Soyer, takvimin öngörüldüğü gibi işlemeye devam ettiğini, pandemi koşulları ile 30 Ekim İzmir depreminin metrodaki çalışma hızını etkilemediğini belirterek 2022'nin sonuna doğru Narlıdere Metrosu'nun hizmete gireceğini söyledi.

BUCA METROSU MÜJDESİ

Buca Metrosu için de uluslararası ihaleye çıkmak için önlerinde engel kalmadığını ifade eden Soyer, şu bilgileri verdi: “Buca Metrosu için hazırlığımız ve bunun için oluşturduğumuz bir konsorsiyum vardı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayıyla ilgili bir talebimiz oluşmuştu çünkü bir yıl için öngörülen Hazine onayının süresi dolmuştu. Bugün onun onayı da geldi. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Teşekkür ediyoruz. Bir yandan Buca Metrosu ile ilgili hiçbir engel kalmadı artık. Öngördüğümüz şekilde uluslararası ihale gerçekleşecek. Konsorsiyum ihale çalışmasını sürdürüyor.” 

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMESİNİ KARAR TV'DE DEĞERLENDİRDİ

Geçtiğimiz günlerde Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sunumuyla gerçekleşen Bi' Karar Ver'e konuk olan Tunç Soyer, Buca metrosu hakkında değerlendirmelerde bulunmuştu. Soyer, Erdoğan ile olan görüşmesi hakkında ise şunları söylemişti:

''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir ile ilgili yanlış bilgilendirildiğini düşündüm. Hava alanında karşılama sırasında kendisine bunu arz ettim. Efendim müsaade ederseniz sizinle bir on dakika konuşmak istiyorum dedim. 

''PROJEYİ DOĞRU ANLATMAMIZ LAZIMDI''

Birincisi Buca metrosu. Buca metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımı. 1 milyar 70 milyonluk bir yatırım. Buca İzmir'in en kalabalık ilçesi, en yoğun trafiğin olduğu yer. Oradaki metro bölge insanı için çok iyi bir çözüm anlamına geliyor. Yan sektörleri de harekete geçirecek bir boyutu daha ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu projeyi doğru anlatmamız lazımdı sayın Cumhurbaşkanı'na.

Çünkü olayın şöyle bir yanı var; Şimdi bir proje hazırlanmış, götürülmüş devlette bunlar onaylanmış, yatırım planına alınmış finansmanı yurt dışından getirebilirsin denmiş. Biz bu arayışa girmişiz. Pandemiye rağmen 490 milyon euroluk bir kaynak oluşturmuşuz. 4 ayrı banka ile birlikte konsorsiyum oluşturmuşuz ve iş başlama noktasına gelmiş.

Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası 125 milyon euro, Asya Altyapı Kalkınma bankası 125 milyon euro, Fransa Kalkınma ajansı 125 milyon euro, Karadeniz Kalkınma Bankası 115 milyon euro kaynak vermeyi taahhüt vermeyi garanti etmiş. Üstelik  3.20 faizle, 5 sene ödemesiz, 12 sene vadeli.

Bunun için bir devlet garantisi istenmiyor ama sayın Cumhurbaşkanın onayı gerekiyor. Dolayısı ile biz bunu anlattık Cumhurbaşkanına. Bu onayı bizden esirgememesini istedik. Diliyorum bu kadar olgunlaşmış bir sürecin takipçisi olacaktır. Mutlaka bu onayı verecektir diye düşünüyorum. Her şey hazır. bu projeler bakanlık tarafından onaylanmış.

Onay vereceğim demedi ama ben olumlu bir izlenim elde ettim. Açılışa gelmesinden de memnun oluruz. hatta beraber seyahat edelim ilk seferde. Çok büyük bir memnuniyet duyarız."

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çiğli Tramvayı'nın temel atma töreninde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca metrosu için kullanacağı düşük faizli krediyi açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki göstermişti. Erdoğan, "Hazine müsaade vermedikten sonra hiçbir belediye bu şekilde bir borçlanmaya gidemez. Sonunda bu bana gelir. Benim de bunu onaylamam gerekir" demişti.