Konut Haberleri
31 Ara 2020 10:58 Son Güncelleme: 31 Ara 2020 11:01

İzmir'in yüzde 65'i kaçak! Acil dönüşüm şart

İzmir için dönüşüm çağrısı yapan Ege-Koop Başkanı Aslan, İzmir'de kaçak yapılaşma oranının yüzde 60-65 olduğunu söyledi.

İzmir'in yüzde 65'i kaçak! Acil dönüşüm şart

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan,  İzmir  için acil dönüşüm çağrısında bulundu. Milliyet'te yer alan habere göre; Ege-Koop Başkanı Aslan, dönüşüm çağrısı yaptı, “Sayıştay raporu, bina yaş ortalaması 30 yıl üzeri olan İzmir’de kaçak yapılaşma oranını yüzde 60-65 olarak belirlemiştir” dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Depreme karşı en etkili önlem yeni uydu kentler oluşturmaktır. Covid-19 sürecinde karşılaştığımız sıkıntılarda göz önünde bulundurularak çağdaş dünyanın öngörmüş olduğu en yüksek kentsel standartları Türkiye’ye, kentlerimize getirmeliyiz” dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’deki konutların yüzde 70’inin 30 yaşın üzerinde, TUİK’in açıklamalarına göre 313 bin konutun ise depreme karşı dayanıksız olduğu değerlendirildiğinde, kentsel dönüşümün tercih değil, zorunluluk olduğunu söyledi. Dönüşümün sınırlı bir zaman dilimiyle değil, sürdürülebilirlik prensibine uygun olarak yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, “Günü kurtarma değil, geleceği kucaklama hedefli, nitelik, yerindelik ve birliktelik prensiplerinden sapma göstermeden gerçekleştirilmesi gerekir. Aynı zamanda proje alanında yaşam kalitesinin devamını sağlamak için vatandaşlarla birliktelik, dayanışma ve iletişim kesintisiz sürdürülmelidir. Covid-19 sürecinde karşılaştığımız sıkıntılarda göz önünde bulundurularak çağdaş dünyanın öngörmüş olduğu en yüksek kentsel standartları Türkiye’ye, kentlerimize getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Siyaset üstü işbirliği 

Ege-Koop’un kentsel dönüşüm felsefesinin odağında insan, hedefinde de sağlıklı, mutlu, güvenli yaşam, sosyal eşitlik, toplumsal barış, kentsel rekabet ve modern kentleşme olduğunu vurgulayan Aslan, “Acil kentsel dönüşüm ve depreme önlem olarak İzmir’in dört bir bölgesinde yeni uydu kentler oluşturmak ihtiyacıyla karşı karşıyayız. İzmir’i çevreleyen hazine arazilerinde uydu kentlerin inşası için imar çalışmalarına başlanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda siyaset üstü bir anlayışla sürdürülebilir işbirliği artık kaçınılamaz bir zorunluluk haline gelmiştir” şeklinde konuştu.