Ekonomi
13 Tem 2014 12:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:30

Metrobüs'e 'Tarifeli' zam

İstanbul'da ulaşıma Haziran ortasında yapılan zammın ardından metrobüs kullanıcısına da ‘Tarifeli Sistem’ adı altında yeni bir zam hazırlığı yapılıyor.

Metrobüs'e 'Tarifeli' zam
İstanbul'da ulaşıma Haziran ortasında yapılan zammın ardından metrobüs kullanıcısına da ‘Tarifeli Sistem’ adı altında yeni bir zam hazırlığı yapılıyor. Metrobüsün yoğun kullanıldığı saatlerde ücretin daha yüksek tutulması planlanıyor. Zam oranı önümüzdeki günlerde belli olacak

İstanbul’da ulaşıma Haziran ortasında yapılan zammın ardından metrobüs kullanıcısına ‘tarifeli sistem’ adı altında yeni zam hazırlığı yapılıyor. Metrobüs hattında yaşanan yoğunluğu azaltmak için farklı ücret modelleri üzerinde çalışılıyor. Yoğunluğun gün içine yayılmasını sağlamak amacıyla zirve saatlerde ücretin yüksek tutulması planlanıyor.

En çok yolcunun taşındığı sabah ve akşam saatlerinde tarife farklılaşacak. Sistemin detayları ve zam oranın ne olacağı henüz netleşmezken 14 Haziran’da tam bilet fiyatı 1.95 TL’den 2.15 TL’ye çıkartılıp yüzde 10.2 oranında zam yapılmıştı. Aynı şekilde aktarma ücretlerinde ödenecek ek tutar ise yüzde 16 zamla 1.25 TL’den 1.45 TL’ye yükselmişti.

Günde 800 bin yolcu taşınan metrobüs hattı İstanbul trafiği için alternatif olsa da yolcu sayısının her geçen gün artması İETT’yi farklı çözümler üretmeye zorluyor.

Mevcut düzenlemeler metrobüs hattı için yeterli değil. Bu yüzden sorunlara farklı çözümler üretmek amacıyla Metrobüs Yönetim Müdürlüğü tarafından, ‘Metrobüs Sisteminde Yol ve Yolcu Güvenliği’ başlıklı bir rapor hazırlandı. Rapordaki bilgilere göre; Zincirlikuyu yolcu bekleme alanı genişletilecek. Tüm istasyonların tam erişilebilir olması sağlanacak. Çift kapılı araçların alınmasıyla acil durumlarda yolcuların yola inmeleri ve Metrobüs araçlarının trafiğe ters akışı önlenerek yol güvenliği artırılmış olacak. Araçların tek tip hale getirilmesiyle istasyonlarda biniş noktaları standardize edilerek emniyetli biniş sağlanacak.

İETT tarafından çözüm olması beklenen bir diğer şey ise zirve saatlerdeki yoğunluğun gün içine yayılmasını sağlayacak ücret modelleme sistemi kurularak istasyon ve araç içi yolcu yoğunluğunun azaltılması hedeflenmesi. Yani insanların işe gidiş geliş saatlerinde metrobüsün ücret tarifesinde zam planlanıyor. Düzenlemeye vatandaşın ne tepki vereceği ise merak konusu.

GÜNDE YAKLAŞIK 9 BİN SEFER YAPIYORLAR

Pik saat / yön yolculuk 42.500
Günlük yolculuk 800.000
Günlük sefer sayısı 8906
Pik saat frekans (saniye) 15-20
Ara saat frekans (saniye) 45-60
B.düzü-S.çeşme seyahat süresi (dk) 83
Toplam hat sayısı 8 (34, 34A, 34B, 34C, 34Z, 34T, 34U, 34G)
Toplam hat uzunluğu (km) 52
Toplam servis sayısı 460
Toplam istasyon sayısı 45
Servis süresi (saat) 24
Metrobüs ekibi (adet) 1.606