Ekonomi
21 Mar 2024 14:52 Son Güncelleme: 21 Mar 2024 14:53

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizinde 500 baz puan artırıma giderek, faizi yüzde 50 seviyesine çekti. Banka aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe gitti ve gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), mart ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre, banka politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) 500 baz puan artırarak, yüzde 50 seviyesine çıkarttı. Ekonomistlerin beklentisi, bankanın faizi sabit tutması yönündeydi.

Merkez Bankası, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasında duruşun sürdürüleceğini belirtirken; "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak" olarak değerlendirdi.

Banka, dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini belirtti ve "Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecek" olarak kaydetti.

TCMB aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er ve aralık ve ocakta 250 baz puan olmak üzere 8 toplantıda, toplam 3 bin 650 baz puan faiz artırmıştı. Banka, şubat ayında ise faize dokunmamıştı.