Güncel
12 Şub 2021 09:34 Son Güncelleme: 12 Şub 2021 15:17

İzmir'deki selin nedeni 6 metre mesafe... Yanlış yapılaşmanın sonucu felaketi getirdi

İzmir'de yaşanan büyük sel felaketinin ardından uzmanlar değerlendirmeler yapıyor. Sel felaketinin nedenini anlamaya ve tespit etmeye ardından da çare üretmeye çalışan Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

İzmir'deki selin nedeni 6 metre mesafe... Yanlış yapılaşmanın sonucu felaketi getirdi

Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ethem Tatar, İzmir'de yaşanan sel felaketinin nedeninin yanlış yapılaşma olduğunu belirtti. Yanlış yapılaşmada ise öne çıkan en önemli başlık binalar arasında bırakılması gereken 6 metrelik mesafenin bulunmaması oldu. 

İzmir önce deprem ardından da sel felatenin hasarını ortadan kaldırmak için uğraşıyor. Milliyet gazetesindeki habere göre Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ethem Tatar, İzmir’deki sel baskınlarının sebebinin yanlış yapılaşma olduğunu dile getirdi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay

6 METRE MESAFE GEREKİR

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da, kentteki yeşil alanların azalmasının sele sebep olduğunu ifade etti. Uzmanlar yaşanan felaketin diğer nedenlerini şu şekilde anlattı: 

“İzmir’de binalar bitişik nizam sistemiyle inşa ediliyor. Yağan yağmur, toprak bulamadığı için yollardan akarak, kotu düşük olan binalara, iş yerlerine yöneliyor. Şehrin yapılaşması blok nizam olsaydı, bu kadar sıkıntı yaşanmayacaktı. Bu yapılaşmada, binaların arasının altışar metre açık olması gerekiyor. Yağan yağmur da bu aradaki açık mesafeden akıyor. Yeşil alanların kaybı ve ormansızlaşma gibi faktörler de seli afete dönüştürüyor. İhtiyaç duyulan araziler üzerinde yanlış kentleşme politikaları uygulandı. Altyapı eksiklikleriyle birleşince, deniz ve toprakla buluşamayan su, sele dönüştü.”

Alınması gereken önlemleri de anlatan Tatar ve Kınay, “Elbette kentleşme, sanayi ve madencilik gibi faaliyetleri olacak; ancak bunların olumsuz bir duruma dönüşmemesi için doğru mühendislik planlamaları yapılmalı” ifadelerini kullandı.