Konut Haberleri
10 Şub 2021 08:02 Son Güncelleme: 10 Şub 2021 08:17

İzmir'de biliminsanları fay hattı için uyardı ve ilk kez yapılaşma yasağı uygulandı

İzmir'de bilimadamlarının zamanında tespiti ve uyarısı sonucu fay hattındaki bir bölgede uygulanan yapılaşma yasağı nedeniyle bugün yüzlerce insanın hayatta kalması sağlandı...

İzmir'de biliminsanları fay hattı için uyardı ve ilk kez yapılaşma yasağı uygulandı

İzmir'de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle Bayraklı'da yaşanan büyük yıkım ve can kayıpları yaşandı. Depremin merkezinin Seferihisar açıkları olmasına rağmen yıkımın Bayraklı'da gerçekleşmesi ise bölgenin toprak yapısının sıvılaşma özellikli olmasına dayandırıldı. 

Biliminsanları İzmir'de tıpkı Bayraklı'daki gibi deprem fayının üzerinde olan ve sıvılaşma özellikli Gülbahçe'de yıllar önce yaptıkları tespitler sonucu bölgede yapılaşmanın önüne geçilmesini sağlamışlardı. Gülbahçe deprem fayının üzerindeki bölgede son 6,9 büyüklüğündeki Seferihisar merkezli deprem sonrası yer yüzüne sıcak su çıkışı yaşandı. 

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir öncülüğünde bir grup deprem uzmanı, Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki yıkıcı deprem sonrası sıcak su kaynağının yeryüzüne çıktığı Gülbahçe fayında incelemelerde bulundu.

Sözcü gazetesi biliminsanlarının incelemesini sayfalarına taşıdı. Habere göre uzmanların hazırladığı rapor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Raporun ardından fay hattı üzerinde kalan alanlara yapılaşma yasağı konuldu. 

‘FAY ÜZERİNDE YAPILAŞMA OLMADIĞI İÇİN CAN VE MAL KAYBI YAŞANMADI'

İzmir’de ilk kez bir fay hattının üzerinde yapılaşma yasağının getirildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, “Gülbahçe fayındaki çalışmalar aslında, 6,9 büyüklüğündeki depremin öncesine dayanıyor. Gülbehçe fayının kuzey kesimleri körfezde, bazı bölümlerde sıvılaşmalar gözlendi. Yanal yayılma dediğimiz deformasyonlar gelişti. Yani oradaki zeminin çok zayıf olmasından, içinde su olmasından kaynaklanan bir durum. Titreşim sırasında yanal bir yayılma gerçekleşti ve sıvılaşma meydana geldi. Fayın üzerinde herhangi bir yapı olmadığı için can ve mal kaybı gerçekleşmedi” diye konuştu.

İzmir Yüksek Teknoloji’nin kampüsü ve Gülbahçe yerleşiminin bölgede olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu nedenle deprem tehlike analizi açısından fayın değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede yapılan çalışmalarda özellikle açtığımız hendeklerde, fayın geçmiş dönemlerde 3 kola ayrılarak depremler ürettiğini ve açtığımız hendeklerde birden fazla depremin aynı kollar üzerinde gerçekleştiğini saptadık. Fay, her depremde aynı kolları kullanıyor. Dolayısıyla gelecekte fay yine deprem ürettiğinde yine bu kolları kullanacak. O yüzden bu kollar üzerinde yapılaşma anlamında pek bir yapı yok. Yasak getirildiği zaman sadece fayın dışında kalan kısımlarda yapılaşma olacak” açıklamasında bulundu.