Güncel
15 Ara 2020 09:05 Son Güncelleme: 15 Ara 2020 09:57

Esnafa kira yardımı detayları belli oldu! Kira yardımından kimler faydalanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi nedeniyle zor durumda olan esnafa kira yardımının detaylarını açıkladı. Kira yardımından kimler yararlanacak? Kira yardımı ne kadar olacak?

Esnafa kira yardımı detayları belli oldu! Kira yardımından kimler faydalanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günlerdir beklenen esnafa kira yardımı hakkında açıklama yaptı. Kira yardımını kimler alacak? Hangi esnaf grubu kira yardımından faydalanacak? Esnafa kira yardımı ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı bu soruların cevaplarını açıklamasında verdi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kira yardımı hakkında açıklamasından başlıklar şunlar:

Yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiş olan iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edecek.

Yıl sonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirilmiş olan gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatılıyor. 

Esnafa hibe olarak doğrudan destek ödemesi yapılacak. Taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacak.

Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapılacak. Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık desteği esnafımıza sunulmuş olacak.

Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresi 1 Haziran'a kadar uzatıldı.

İş yeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacak. 

Belediyelere mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların, irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağlandı. 

Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl ertelenecek. 

Vazife malulü sağlık çalışanların aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklar.

Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlar kadrolarına göre vazife malülü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak.