Güncel
18 Şub 2021 13:30 Son Güncelleme: 18 Şub 2021 14:56

Adapazarı-Sabiha Gökçen Havalimanı YHT Hattı geliyor!

İstanbul'un Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşım için Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi için düğmeye basıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Beylikdüzü ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşım için HIZRAY sistemini açıklamıştı. Şimdi de TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Adapazarı-Sabiha Gökçen Havalimanı YHT Hattı'nın müjdesini verdi.

Adapazarı-Sabiha Gökçen Havalimanı YHT Hattı geliyor!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın İstanbul'un hava ulaşımındaki etkinliği gün geçtikçe artıyor. İstanbul Havalimanı açılmış olsa da Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ulaşımdaki etkinliği azalmıyor aksine yukarıya doğru ivmeleniyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta HIZRAY ile Beylikdüzü-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında hızlı metro ulaşımı için düğmeye basıldığını açıklamıştı. Şimdi de TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Adapazarı-Sabiha Gökçen Havalimanı YHT Hattı için harekete geçildiği duyuruldu. 

Adapazarı ve Kurtköy arasında hayata geçirilecek olan Yüksek Hızlı Tren projesi için düğmeye basıldı. Adapazarı ve Kurtköy arasında hayata geçirilecek olan Yüksek Hızlı Tren projesi için start verildi. Proje için ÇED süreci başladı.

6 milyar TL'ye mal olacak proje Kocaeli İli, Kartepe, İzmit, Derince, Körfez, Dilovası ve Gebze İlçeleri ve İstanbul İli, Tuzla İlçesinden geçecek.

Türkiye’de yolcu taşımacılığında yüzde 15 olan taşımacılık oranının gerçekleştirilen yatırımlar neticesinde yüzde 40’lara çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Kocaeli İli, Kartepe, İzmit, Derince, Körfez, Dilovası İlçeleri ve İstanbul İli, Gebze ve Tuzla İlçeleri sınırları içerisinde “Adapazarı-Kurtköy (Sabiha Gökçen Havalimanı) Arası YHT Hattı Demiryolu Projesi’nin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Proje güzergahı, Kocaeli İli, Kartepe İlçesi sınırları içerisinden geçen mevcut demiryolu hattı üzerinde bağlantı yapılarak sırasıyla; Kocaeli İli, Kartepe, İzmit, Derince, Körfez, Dilovası ve Gebze İlçelerinden geçerek, İstanbul İli, Tuzla İlçesinde Sabiha GökçenYSS Köprüsü YHT Hattı Demiryolu Projesi’ne bağlantı yapılarak son bulacak.

Planlanan güzergah 70,4 kilometre uzunluğunda planlanmış olup, güzergahının belirlenmesinde jeolojik özellikler, yerleşim yerlerinin durumu, çevresel etkiler, su yapıları, güzergah üzerindeki mevcut ve planlanan karayollarının konumu vb. etkili oldu.

Proje kapsamında Kocaeli İli Kartepe İlçesi sınırları içerisinde 1 adet istasyon ve Kocaeli İli, Gebze İlçesi sınırları içerisinde de 1 adet sayding yapılması planlanıyor.

Adapazarı-Kurtköy (Sabiha Gökçen Havalimanı) Arası YHT Hattı Demiryolu Projesi’nin inşaatı kapsamında, planlanan güzergah boyunca yarma ve dolgu işlemleri gerçekleştirilecek. Planlanan projenin inşaat aşamasında toplam 600 personel çalışacak olup, proje inşaatının 7 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Proje güzergahının geçtiği il ve ilçeler şu şekilde:

Kocaeli İli;
Kartepe İlçesi : 0+000 kilometre – 6+200 kilometre arası
İzmit İlçesi :6+200 kilometre – 22+000 kilometre arası
Derince İlçesi :22+000 kilometre – 29+800 kilometre arası
Körfez İlçesi :29+800 kilometre – 42+400 kilometre arası
Dilovası İlçesi :42+400 kilometre – 53+600 kilometre arası
Gebze İlçesi :53+600 kilometre – 65+300 kilometre arası
İstanbul İli;
Tuzla İlçesi :65+300 kilometre – 70+400 kilometre arasınden geçecektir.

Proje kapsamında hem yük hem de yolcu taşınması amacıyla geliş – gidiş olmak üzere 2 ayrı hat halinde ve hızlı tren standartlarına göre projelendirilme yapıldı.