Ekonomi
20 Haz 2017 16:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Yapılandırma için son çağrı!

Borcunu yapılandırmak isteyen milyonlarca vatandaş için son gün 30 Haziran. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu sürenin uzatılmayacağını hatırlatarak vatandaşları uyardı.

Yapılandırma için son çağrı!
Yeni yapılandırmada son günün 30 Haziran olduğunu belirten Bakan Ağbal, bu sürenin kesinlikle uzatılmayacağını bildirdi. Vatandaşlara borçlarını yapılandırma çağrısı yapan Ağbal, ödemenin haziran ayında yapılması zorunluluğu olmadığını tekrar hatırlattı.

Kanunun esasen 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 tarihlerinde ödenmemiş kamu alacaklarını yapılandırmak amacıyla çıkarıldığını belirten Ağbal, "Ancak daha önceki yapılandırma kanunlarına hiç müracaat etmemiş vatandaşlarımız da bu kanun kapsamında, geçmiş dönemlere ait olan borçları için başvuruda bulunabilecek” dedi

Ağbal, vatandaşların haziran ayı içinde kanun çerçevesinde vadesinde ödenmemiş borçlarını ödemek için yapılandırmaya müracaat edebileceklerine işaret ederek, bunun çok önemli bir imkan olduğunu, öğrenciden çiftçiye, memurdan esnaf ve sanayiciye kadar çok geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini söyledi.

10 MİLYON KİŞİYE YAPILANDIRMA

Ağbal, yaklaşık 10 milyon mükellefin söz konusu kanun çerçevesinde borcunu yapılandırma imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Maliye Bakanlığına olan vergi borçları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gümrük vergisi borçları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüne ait kredi borçları kanun kapsamında olacak. Maliye Bakanlığı açısından bakıldığında tüm vergiler, vergi cezaları, gecikme zamları ve faizleri yeniden yapılandırma kapsamında bulunacak.Trafik, askerlik, seçim, nüfus para cezaları, karayollarında usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, öğrencilerin öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller de kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim borçları ve buna bağlı idari para cezaları da kanun kapsamında yapılandırılabilecek."

SÜRE UZATIMI OLMAYACAK

Bundan önceki yeniden yapılandırma kanunlarında, kanunla verilen başvuru süresini Bakanlar Kurulunun uzatabildiğini hatırlatan Ağbal, ancak 7020 sayılı Kanunda Bakanlar Kuruluna böyle bir yetki verilmediğini söyledi. Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

‘’Hafta sonu, arife günü, bayramda vergi dairelerimiz, posta idareleri açık olmayacak. Bayram bittikten sonra çarşamba, perşembe ve cuma günü gece saat 24.00'e kadar vergi dairelerimiz açık olacak. İnternet ortamında müracaat, zamana bağlı değil. Bayram da dahil olmak üzere internet üzerinden 7/24 başvuru imkanı var. Vatandaşlarımız bayram süresince yeniden yapılandırma kanununa internet ortamında müracaat edebilir. Dolayısıyla bütün ödeme kanallarını açık tuttuk."