Ekonomi
07 Eki 2016 14:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:43

Tarihteki en büyük ceza petrol devi Exxon Mobil'e kesildi

Dünya ekonomi tarihine geçecek bir olay Çad'da yaşandı. Çad ödemelerini düzgün şekilde yapmadığı için dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon Mobil'e 76 milyar dolar (kendi ekonomisinni yedi katı büyüklüğünde) ceza kesti. Bu ceza bir şirkete tarihte kesilen en ağır ceza olarak kayıtlara geçti.

Tarihteki en büyük ceza petrol devi Exxon Mobil'e kesildi
Financial Times’ın haberine göre dünyanın en değerli petrol şirketi Exxon Mobil’in içinde olduğu bir konsorsiyum Çad hükümeti tarafından 76 milyar dolar cezaya çarptırıldı.
Firmanın bu cezayı ödemesi mümkün görülmezken cezanın hükümete ödenmeyen telif hakları yüzünden kesildiği bildirildi.

Bu ceza BP’nin Meksika Körfezi’nde neden olduğu 62 milyar dolarlık hasar miktarına yaklaşıyor. Çad’ın Gayrisafi Milli Hasılası geçen sene 10.9 milyar dolardı. Yani ülke neredeyse ekonomisinin 7 katı büyüklüğündeki bir cezayı Exxon Mobile’a kesti.

Exxon’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Uzun süreli ticaretimizin devam edebilmesi için uygun yasalar olması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Çad düşük petrol fiyatlarından dolayı ekonomik kriz ile boğuşuyor. Ağustos ayından bu yana ülkedeki memurların maaşları ödenmiyor.
Çad Dünya Bankası’ndan destek alan bir ülke. Çad’ın devlet başkanı İdris Deby çıkarılan her bir varil petrolün gelirinin yüzde 80’ini sosyal harcamalara ayırmak için bir kanun üzerinde çalışıyor.