Ekonomi
08 Mar 2015 08:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Yabancı kaldık!

Bu yılın dolar yılı olacağı genel bir beklentiydi. Dolar hızlı çıkışla 2.64 TL’ye tırmandı. Herkes çıkışın nereye kadar devam edeceğini merak ediyor. İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, öncelikle yükselişin nedenlerini sıralıyor:

Yabancı kaldık!
“Birincisi gecelik repo oranlarının yüksek olması. Hâlâ repoda 9.30-9.40’lı seviyelerden işlem gerçekleşiyor.”

Kurdaki artışta, euro/dolar paritesinin 1.10’lara gelmesinin ve ülke risk priminin tırmanmasının etkili olduğunu belirten Aral, yeni para girişinin olmamasının da fiyatları yukarı çektiğini düşünüyor. Aral, “Mayıs 2013’ten önce Türkiye’ye para girişi doğal olarak risk primini azaltıyordu. Şu anda, o tarihlere göre daha yüksek bir risk primi var” diyor. Devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak da, FED’in faiz artırım politikası gerçekleşip belli bir takvime oturana kadar devam edeceğini söylüyor. 

Bundan sonra ne olur?

Aral, bundan sonrası için iki olasılıktan bahsediyor. Birincisi müdahale. Ancak o aşamada olduğumuzu düşünmüyor çünkü paranın erozyonu, kontrol edilmeyen bir boyutta değil. İkinci olasılık ise doların günlük satış miktarının artırılması.

Bu noktada da kalıcı dış risklerin varlığı halinde döviz rezervini satmak suretiyle kuru suni olarak düşürmenin yeni denge ve kalıcı seviye olmayacağını gözardı etmemek gerekiyor. Aral, panik anında likiditenin daraldığı noktada bir uç noktanın gerçekleşmesi halinde elbette Merkez Bankası’nın varlığını göstermesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Döviz riski nasıl azaltılır?

Dolarda toz bulutu yatışana kadar kur riskinin döviz pozisyonu üzerindeki etkilerini nötralize etmekte yarar var. Bu iş için kullanılmaya en müsait enstrümanlar ise türev araçlar. Dövizle iş yapanlar, döviz borcu veya döviz varlığı olanlar, kur riskini çeşitli türev araçlarla yönetebilir.
Özellikle kur üzerinden iş yapan şirketler için bu çok önemli. Bilançolar takip edildiğinde türev araçlarla yapılan işlemlerde belli bir artışın yaşandığı da gözlenmekte. Bu araçların başında borsa İstanbul’da işlem gören USD/TL vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri geliyor. Geçtiğimiz cuma günü gerçekleşen verilere baktığımızda, nisan opsiyon sözleşmelerinde 2.50 TL kullanım fiyatlı alım opsiyonunun mart vadesi alım-satımın en fazla olduğu sözleşmeler olarak dikkat çekiyor.