Ekonomi
01 Nis 2015 07:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:31

Emekli zammı müjdesi!

Başbakan, 1000 liradan daha düşük maaşlı emekliye 100 lira zam yapılacağını, 1000 lira üstünün 1100’e tamamlanacağını söyledi. Artışlardan emeklilerin yüzde 60’ı yararlanacak

Emekli zammı müjdesi!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “emekliye iki maaş” vaadine, emekli maaşlarına zamla yanıt verdi. Davutoğlu, Temmuzdaki TÜFE artıştan sonra maaşı 1000 TL’nin altındaki Bağ-Kur ve SSK emeklilerine 100 TL seyyanen zam yapacaklarını açıkladı. Maaşı 1000 ile 1100 lira arasında kalan emeklilerin maaşlarının da 1100 TL’ye tamamlanacağını belirten Davutoğlu, düzenlemeden emeklilerin yüzde 60’ının yararlanacağını söyledi. Seyyanen zammın bütçeye yıllık faturasının 2.4 milyar lira olacağı belirtiliyor.
Her grup toplantısında müjde verdiğini söyleyen Davutolu, müjdenin emeklilerle ilgili olduğunu belirtti. Davutoğlu, “Temmuz ayında emeklilere rutin olarak TÜFE oranında zam yapılacak. Bu artıştan sonra maaşı 1000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyannen 100 lira zam yapacağız” dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

Eksik tamamlama
“Yine maaşı 1000 lira ila 1100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1100 liraya tamamlayacağız. Yani bir emeklilinin 800 lira maaşı varsa, 900 lira olacak. 1000 liraya kadar bu 100 liralık artış da tamamlanacak. 1020-1030 lira maaşı varsa, o da 1100 liraya tamamlanacak. Aradaki denge de muhafaza edilecek. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 60’i istifade etmiş olacak.”
Ticari faaliyette bulunan emeklilerden ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Primi kesildiğini de hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Yine bütün emeklilerimizi kapayacak şekilde, bunu da yüzde 10’a indiriyoruz. 628 binden fazla emeklimizin yararlanacağı bu düzenlemeyle emeklililerin aylıklarına ortalama en az 50 lira ayrıca bir artış sağlanacak” diye konuştu.

Yıllık 2.8 milyar TL
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün açıkladığı ve temmuzdan itibaren yapılacak seyyanen zammın bütçeye yıllık maliyeti 2.4 milyar lira olarak hesaplanırken, söz konusu miktarın bu yılın son 6 ayı için 1.2 milyar TL olacağı belirtiliyor. Ticari faaliyette bulunan emeklilere yönelik SGK destek primindeki indirimin bütçeye getireceği yük ise 435 milyon TL olarak hesaplandı.
Bununla birlikte paketin bütçeye getireceği toplam yıllık maliyet 2.835 milyar lira olurken, bu yılın temmuz-aralık dönemindeki yükün 1.418 milyar TL’de kalacak. Ekonomi yetkilileri, enflasyon farkı nedeniyle bu yıl temmuzda emeklilere yansıtılacak olan farkın da 400 milyon lira olarak hesaplandığını bildirdi.

65 yaş aylığı 200 TL olacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, özellikle ihtiyaç sahibi 571 bin vatandaşın, aylık 145 lira 65 yaş aylığı aldığına dikkat çekerek, bunu 200 liraya çıkartacaklarını söyledi. İktidara geldiklerinde 65 yaş aylığının 20-25 lira olduğunu, bunu bugünkü düzeye getirdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Emeklilerimiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla ilgili adımlarımız, kesinlikle bütçe dengelerini zorlayan adımlar değil. Aksine, bu teklif, ilk olarak kasım ayında gündeme geldiğinde ve arkadaşlarımızla tartıştığımızda, bütçeden sonra bu adımları atalım diye düşündük. Bütçe dengelerinde herhangi bir olumsuzluk olmayacak şekilde, aylardır bunun çalışması yürütülüyor, etki analizi yapılıyor. Biz hiçbir zaman seçim ekonomisi uygulamadık, uygulamayacağız. Popülizme düşmedik, düşmeyeceğiz.”

Paket açıklanacak
Başbakan Davutoğlu, son şeklini verdikleri üretim ve istihdamı artırarak reel sektörü büyütmeye dönük çalışmaların da bugün açıklanacağı belirterek, “Türkiye bir daha IMF’e borçlu ülke haline getirilemeyecek. Türkiye bir daha demokrasisi malul bir ülke haline getirilmeyecek. Türkiye bir daha Anayasası Meclis dışında yazılmış ülke haline gelmeyecek. 7 Haziran’dan sonra bu ülkenini anayasasını da bu Meclis yazacak ve bu Meclis’in kalbindeki Ak Parti grubu yazacak. Anayasa içindeki başkanlık düzenlemesini de bu Meclis içindeki Ak Parti grubu belirleyecek. Bu çerçevede Türkiye’yi, 2023’e yine Ak Parti kadroları taşıyacak” dedi.