Ekonomi
27 Mayıs 2017 10:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:12

Ekonomiye 25.7 milyar harcanacak

Bu yıl ekonomiyi canlandırmak için atılan dev adımlara 25.7 milyar harcanacak. Bu kapsamda en büyük kalemler asgari ücret desteğinin artırılması, tapu harcının indirilmesi ve yabancıya vergi teşviki ile vazgeçilen vergilerden oluşuyor.

Ekonomiye 25.7 milyar harcanacak
Bu yıl ekonomiyi canlandırmak adına yapılan dev adımlar için 25.7 milyar harcanacak.  Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ekonomistlere yaptığı sunum bu yıl ekonomiyi canlandırmak için ardı ardına gelen teşvik ve diğer harcamaların maliyetini de ortaya koydu. Ağbal’ın sunumuna göre bütçeyi de etkileyen kararlardan 2017’de en etkin olan kalem teşvik paketleri oldu.

Habertürk Gazetesi'nden Rahim Ak'ın haberine göre, teşvik paketleri ile devlet tam 10.6 milyar lira gelirden vazgeçecek veya cebinden para çıkacak. Devletin yaptığı ve yapacağı yatırım harmacaları ise bu yıl 8 milyar lirayı bulacak. Başta savunma ve güvenlik hizmetleri ile diğer kurumların harcamalarını içeren cari harcamalar ise 7.1 milyar olacak. Böylece devlet durgun seyreden ekonomiye can simidi atmak için toplam 25.7 milyar harcamış olacak.

Tabii bu rakamın bir kısmını şimdiden harcadı bile. Bu gelişme tabii bütçeyi de olumsuz etkileyecek. Ancak vergi yapılandırmasından gelen 5, kur ve fiyatlar dolayısıyla devletin elde ettiği 4.8 ve 1.6 milyarlık diğer ek gelir ise bütçeye 11.5 milyar ek katkı sağlayacak.

Ekonomiyi canlandırıcı tedbirlerle devletin cebinden 3.6 milyar lira çıkarken 7 milyar liralık da gelirden vaçgeçilecek. Önlemlerden en masraflısı asgari ücret desteğinin artırılması olacak. Bu yıl 1.9 milyar lira asgari ücretlilere verilecek.

İNŞAATÇILARA 1.7 MİLYAR

KOSGEB faiz desteği 600, Hazine destekli kefalet sistemi uygulaması ile 700 milyon lira gider yazılacak. Bazı teşvikler ise devletin gelirini azaltacak. Bu önlemlerin başında inşaat sektöründe indirimli orana tabi mallar için KDV’nin aynı yıl iadesi geliyor. Bu alanda vazgeçilen vergi 1.7 milyar lira. Yatırım teşvik sisteminde yatırım döneminde Kurumlar Vergisi katkı oranının yüzde 80’e çıkarılması ile sadece 1 yıl değil bundan sonra her yıl vergiden vazgeçilecek. Bu düzenleme ile devlet 2017 ve sonraki her yıl 854 milyar liralık gelirden olacak.

AÇIK 61 MİLYARA ÇIKACAK

Ağbal’ın sunumunda Orta Vadeli Program’da GSYH’ye oranla yüzde 1.9 olarak belirtilen 2017 yılı bütçe açığı hedefinin eski GSYH serisine göre hesaplandığını ve yeni GSYH verileri ile bu oranın değişeceğini belirttiği öğrenildi. Karışıklığı önlemek için rakam olarak açık hedefini belirten Ağbal’ın sunumunda bütçe açığı hedefinin 14 milyar lira saparak 46.9 milyar lira değil 61.1 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Bu sapma hükümet üyelerinin önceki sunumlarında milli gelirin binde 7’si yani 25 milyar lira olarak tahmin ediliyordu. 14 milyar liralık sapma daha iyi performansı ifade ediyor.

YENİ VERGİ YAPILANDIRMADAN 5 MİLYAR BEKLENİYOR

Borç yapılandırmasından bu yıl 1.5 milyar TL’lik gelir planlanmış, ancak Haziran ayında hayata geçirilmesi beklenen yeni borç yapılandırma programı sayesinde bu rakamın 5 milyar TL artacağını tahmin ediyorlar.

KONUT KDV'SİNDE HER YIL 850 MİLYON KAYIP

Yabancılara konut satışında KDV istisnası dolayısıyla da 2017 ve sonraki her yıl 850 milyon liralık kayıp yaşanacak. Tapu işlemlerinden alınan harcın Eylül sonuna kadar binde 15’e indirilmesinin bedeli 900 milyon lira olacak. Beyaz eşyada vergi indirimi 630, mobilyadaki indirim ise bütçeye 170 milyon liraya patlayacak.




İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE YETERLİ İLGİ OLMAYINCA AÇIK AZALDI

2017 yılındaki maliyetin önceden hesaplanana kıyasla aşağı revize edilmesinin sebebi istihdam seferberliği kapsamında devreye sokulan ve toplamda 12.3 milyar TL olarak belirtilen teşvikten faydalanma oranının düşük kalması ve bu maliyetin sadece 1.3 milyar TL olarak gerçekleşecek olması ile açıklanıyor.


Belli koşulları sağlayan yeni istihdama ait işveren üzerindeki gelir ve damga vergisi yükü ile sigorta prim yükü, 11 milyar TL’si işsizlik sigortası fonundan ve 1 milyar TL’si bütçeden olmak üzere devlet tarafından karşılanacaktı. Ancak, teşvikten yararlanma koşullarının yerine getirilememesi sebebiyle faydalanma oranının da düşük kaldığı tespiti yapılıyor.