Ekonomi
11 Ara 2017 10:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Büyüme rakamları açıklandı!

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüyerek tüm dünya ülkelerini geride bıraktı.

Büyüme rakamları açıklandı!

 TÜRKİYE ekonomisi hız kesmiyor. Bu yılın temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ekonomi yüzde 11.1 büyüdü. 

 Beklentiler ise yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

 Geçen yıl aynı dönemde yaşanan darbe girişiminin oluşturduğu baz etkisi ve başta Kredi Garanti Fonu (KGF) olmak üzere hükümetin teşviklerinin etkisiyle büyümede güçlü bir artış zaten bekleniyordu.





 Ekonomi, başta KGF olmak üzere istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talep öncülüğünde birinci çeyrekte yüzde 5.2, ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü. İlk altı aylık büyüme yüzde 5 seviyesindeydi. Ekonomistlerin yılın tümü için büyüme beklentisi ise yüzde 6.5 seviyelerinde.

 Hükümet de yüzde 7’nin bulunabileceği görüşünde. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017 için daha önce yüzde 4.4 olan büyüme beklentisi eylül sonunda yapılan revizyonla yüzde 5.5’e çıkarılmıştı. 

 Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 arttı. 

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, nisan ayından bu yana iki noktayı vurguladıklarını hatırlatarak, "Birincisi uluslararası kuruluşlar tahminlerini bir bir artıracak. İkincisi Türkiye 3. çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacak" ifadelerini kullandı. Zeybekci, "Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 11,1’lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" diye konuştu.