Vergi
05 Tem 2014 14:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:27

Vergi affı bekleyenlere kötü sürpriz

Çok konuşuldu ama kimse bir şey anlamadı. Af bekleyenler ise balıklama üzerine atladı... Bakan önemine binaen bir açıklama daha yaptı...

Vergi affı bekleyenlere kötü sürpriz
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, vergide af olmadığını alacaklarla ilgili düzenleme yapıldığını belirterek, "Gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'da Ak Parti'nin verdiği iftar yemeğini katılıp, sahura kadar kentte gezerek kahvelerde vatandaşlarla sohbet etti. Vergi affının gündemde olmadığını söyleyen Bakan Şimşek, "Alacaklarla ilgili bir düzenleme var. Ama son şekli ben değil, Meclis karar verecek. Vergilerle ilgili tartıştık, konuştuk. Bu bir yapılandırma, kolaylık affı olmayacak. Gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız. Çünkü vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var. Vergiler olmadan ne sağlık hizmeti olur, ne eğitim nede yol olur" dedi.

"DÜŞÜKDE OLSA ENFLASYON VAR"
Enflasyoen değinen Şimşek, "Türkiye'de hala düşük de olsa bir enflasyon var. O zaman ne yapıyoruz? Faiz yerine, enflasyonla anaparayı güncelleyerek günümüze getiriyoruz. Damga vergisi bize münhasır bir vergi. Örneğin bir şirketiniz var, 2002 yılında bir şirket 100 lira kar etseydi ve o karı dağıtmasaydı, kurumlar vergisinde yüzde 30 oranında vergi ödeniyordu. Bir de o karı dağıtsa yüzde 65 vergi olurdu. OECD ülkelerinde kurumlar vergisi kazançlarda en yüksek vergi yüzde 37'dir. Biz bunu yüzde 32'den yüzde 20'ye indirdik, stopajda da indirime gidildi. Gelir vergisini düşürdük. Eskiden yüksek maaş ve düşük maaş alanlar yüzde 22 ila yüzde 49,5 arasında vergi veriyordu. Biz bunu yüzde 15-35 aralığına çektik" dedi.

"KURUMLAR VERGİSİNİ DÜŞÜRDÜK"
Kurumlar vergisini de düşürdüklerini belirten Şimşek, "Gelir vergisini düşürdük. Eğitim, sağlık ve giyimde temel ihtiyaç KDV'yi yüzde 18'den 8'e düşürdük. Otomotiv, sigara ve alkollü içkilerde vergiyi artırdık. Fakat bunun dışındaki alanlarda vergi oranı artmadı. Tam aksine vergi oranlarını düşürdük. Damga vergisinde bir sıkıntı var, inceliyoruz. Türkiye'de devlet, belediye ve tüm sosyal güvenlik kurumların topladığı vergi dahil, harç ne varsa hepsini toplayın, milli gelirin oranı yüzde 27-28 civarındadır. OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında en düşük ülkeler arasındayız. Aslında bu alanda reform yapmak lazım. Bir gelir reformu mecliste kabul edilse, biz o zaman oturur, damga vergisinden vergi usul kanunları gibi tüm alanlara bakarız. O alanlarda da çalışmalar yapacağız" dedi.

"BATMAN NÜFUSU ÇOK GENÇ"
Türkiye'de işsizlik oranında iller arasında ilk sırada yer alan seçim bölgesi Batman nüfusunun çok genç olduğunu belirten Şimşek, "Batman nüfusunun yüzde 60'ı 24 yaş altında. Batman hızla gelişiyor. Batman'da istihdam oranları, özellikle Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalar anlamında büyük bir gelişme var. Çok büyük bir çaba var. Ama nüfusumuz çok genç, dolayısıyla bizde işsizlik oranı nispeten yüksek olması o anlamda normal fakat işsizliği aşağı çekmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bugün Batman'da yatırım yapan bir girişimciye devlet 100 liralık yatırıma 116 liralık destek veriyor. Burada altyapıyı yaptık. Burada üniversitemiz var, yetişmiş elemanımız var, teşvikler var ama en önemlisi çözüm süreci ile birlikte bölgede huzur var. Şimdi Batman'da eskiden olduğu gibi kepenkler kapanmıyor. Türkiye'nin ekranına Batman'ın olumsuz bir karesi yansımıyor. Bu zamanla eminim iş, aşa, ihracata, üretime, yatırıma, istihdama dönecek ve biz inşallah işsizliği azaltmış olacağız" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da teravih namazı için gittiği Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Yıldız Cami önünde çocuklarla sohbet etti. Şimşek, 12 yaşındaki bir çocukla konuşurken İngilizce ismini sordu, çocuğun cevap verememesi üzerine de "Yazık, günahtır. İngilizce öğretmenlerine mesaj veriyorum. Allah için ya, 2 yıl eğitim görüyor. İki cümleyi zor kurdu. İki yıldır İngilizce öğretim gören çocuklar bir şey öğrenememiş" dedi.

Bakan Şimşek, sahur vaktine kadar oturduğu bazı kahvelerde Cumhurbaşkanı seçimi için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek istedi.