Güncel
01 Mar 2021 08:24 Son Güncelleme: 01 Mar 2021 09:07

Şimdilik 98 otel icradan satışta ya sonra? Bankalar henüz düğmeye basmadı

Pandemiden olumsuz olarak en çok etkilenen sektör turizm olurken, 2020 yılında 98 otel icradan satışa çıkarıldı. Türkiye'nin ünlü otellerinin de aralarında olduğu tesisleri icradan satışa çıkaranlar bankalar değil. Bankalar henüz geri dönmeyen krediler için icra takibine başlamadı. Onlar da da başlarsa bu sayı daha da artacak.

Şimdilik 98 otel icradan satışta ya sonra? Bankalar henüz düğmeye basmadı

Covid-19 Pandemisi ile birlikte en çok hasar alan turizm sektöründe icradan satışa çıkarılan otel sayısı 98'e ulaştı. 2020 yılı içinde yapılan icra uygulaması sonrası 98 olan bu rakamın bankaların da düğmeye basması ile birlikte 2021 yılında daha da artacağı belirtiliyor. 

Dünya gazetesindeki habere göre bankalar kredi alacaklarına karşılık icra işlemi yapmadığı halde 2020 yılında 98 otel icradan satışa çıkarıldı. 2021'de de yılın ilk 2 ayında 12 otel için icra işlemi yapıldı.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) pandemi nedeniyle bankalara kredi borcunu ödeyemeyenlerin 2020 yılının ekim ayına kadar takibe almaması talimatı vermişti.

Bu talimat daha sonra Aralık'a oradan da 2021 Haziran ayına kadar uzatıldı.

Bu nedenle bankalar 2020 yılında turizm sektörüne kullandırdıkları kredilerden geri dönmeyenler için takip başlatmadı dolayısıyla icra işlemi yapmadı.

Erteleme Bitince Ne Olacak?

Ancak bankalar otellere yönelik icra takip işlemi başlatmadığı halde alacaklı başka firmalar 98 otel için işlem başlatıp icradan satışa çıkardı.

BDDK'nın bankalara verdiği takibe alma işlemini erteleme süresi bittiğinde icra işlemlerinde büyük artış olacağı belirtiliyor.

Turizm sektörüne en çok kredi kullandıran Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş "Takipteki kredi oranı artışınin 2021 yılında mevcut duruma göre daha yukarıda olacağını öngörüyoruz” demişti.

Danışıklı İflas ve İcradan Satış

Bu arada bazı şirketlerin alacaklıların icra işlemi başlatmasına önlem olarak birileri ile anlaşarak iflas başvurusunda bulunup tesis ucuza başkalarının eline geçmesin diye kendi otellerini icradan satın alıyor.

Denizbank Martı Olayı

Bu arada otellere yönelik icra işlemlerinde Denizbank ile Martı Grubu arasında ilginç bir icra olayı yaşandı.

Denizbank, BDDK'nın alacak için takibi erteleme talimatı öncesi dönemde Martı Grubu otelleri için icra işlemi başlattı.

Bunun üzerine borçlu firma bankaya ödeme takvimli vb. öneriler içeren önerilerle görüşüp icrayı erteletti.

Bu arada Martı Grubu otellerin icra yoluyla satılabilmesi olasılığına karşı satışın belirlenen düşük fiyattan satılmasına karşı tesislere sağlanan tahsis süresini uzattı.

Böylece otellerin kalan tahsis süresine 49 yıl daha eklendiği için olası icra işleminde daha yüksek fiyattan satılacak.

İcralıklarda Muğla 27 Otelle İlk Sırada

Koronavirüs salgını ortamında bankalar işlem yapmadığı halde Türkiye'nin her yerinden, her tür sınıf ve statüden 98 tesis icralık oldu.

İcra işlemlerine ilişkin ilanların geçtiği BİK verilerine göre, 2020 yılında gerçekleşen 98 turistik tesisin illere göre dağılımında Muğla 27 icra işlemi ile ilk sırada.

Muğla'yı 16 otel ile İstanbul, 15 otel ile Antalya, 8 otel ile Balıkesir izliyor.

Bu dönemde; Ankara, Hatay, Denizli, Bartın, Yalova, Adana, Eskişehir, Kırıkkale, Ardahan, Düzce, Kırşehir, Malatya, Manisa ve Şanlıurfa'da birer tesis icralık oldu.

İcradan Satılan Otellerden Bazıları
-- Les Ottoman

-- Diamond City

-- Teras Aqua Park

-- Kemer Favori

-- Familia

-- Kervansaray

-- Blur Marine

-- Comfort Elite

-- Blue vista Hill

-- Clup Pinokyo