MIPIM'de saçılan paralar ne kazandırdı?

Emlakeki Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç, 1 aydan kısa bir süre sonra kapılarını açacak MIPIM fuarını derinlemesine analiz etti.

Türkiye’de anlayamadığımız bir biçimde dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olarak lanse edilen MIPIM, bu yıl 10-13 Mart'ta Fransa'nın Cannes şehrinde 31. kez düzenlenecek.

Gayrimenkul şirketlerinin çoğunun konut satarsınız vadiyle götürüldüğü fuar, geçtiğimiz yıllardaki gibi bu yıl da Türkiye açısından fiyat-performansı oldukça düşük bir yatırım olacak.

BELEDİYELER ÖN PLANDA OLMALI

MIPIM’in tanıtım ve vitrin açısından bir etkisi bulunduğu inkar edilemez.  

Fakat 5 yıldır MIPIM fuarına aktif katılan biri olarak şunu söyleyebilirim ki; MIPIM’in Türkiye’deki inşaat sektörü temsilcilerine yansıtıldığı gibi doğrudan inşaatçılarla bir alakası yok.

Dünyadan çeşitli belediyelerin tanıtım ve yatırımcıyı çekmek için geldiği bu fuarın bizdeki karşılığı ise oldukça anlam genişlemesine uğramış.

HARCANAN PARA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Burada aslı rahatsız edici nokta ise MIPIM için harcanan yüksek meblağlar.

Bu yüksek meblağlı harcamaları yapan en önemli kurum ise şu anda İstanbul Ticaret Odası (İTO).

Son gelen haberlere göre; İTO bu yıl da MIPIM'de bir İstanbul çadırı kuracak ve kesenin ağzını yine açacak.

SATIR ARASI AÇIKLAMALAR

Bu noktada 2008'den beri MIPIM'in Türkiye temsilciliğini yürüten Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer’e de ayrı bir parantez açmak lazım.

Sayın Aközer bazı açıklamalarında MIPIM’in gerçek amacına ilişkin konuşmalar yapsa da bu sözlerini hep satır aralarına koymayı tercih ediyor.

Son olarak Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün’le birlikte TRT ekranlarında gördüğüm Aközer’i yine MIPIM’i kendi anlamından kopararak direk bir inşaat ve gayrimenkul satış yeri gibi lanse ettiğini gördüm.

Velhasılıkelam artık Türkiye’deki gayrimenkul sektörü temsilcilerine MIPIM’in ne olduğu tam anlamıyla anlatılmalı ve daha fazla belediyeler ön plana çıkarılmalı. 

Ayrıca ayrılan bütçelerle daha verimli hangi çalışmalar yapılabilir ve inşaat sektörümüz bu işten nasıl daha büyük verim alır bunun üzerinde de önemle durulmalıdır