Politika
08 Eki 2020 08:00 Son Güncelleme: 08 Eki 2020 08:00

Kapalı Maraş bölgesi bugün KKTC tarafından açılıyor

Kıbrıs adasında 46 yıldır iskana kapalı tutulan Maraş bölgesi için KKTC'nin aldığı karar bugün uygulanıyor. Kapalı Maraş bölgesinin sahil bölgesinin kullanımı için kapı açılıyor.

Kapalı Maraş bölgesi bugün KKTC tarafından açılıyor

KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın geçtiğimiz gün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte tüm dünyaya duyurduğu "Kapalı Maraş'ın yurttaşların kullanımına açılması" bugün gerçekleşiyor. 

Türkiye'nin destek verdiği kararın ardından kapalı Maraş'a giriş için yurttaşların geçiş yapacağı bir kapı hazırlandı. Güvenlik kontrolü ile bölgeye geçişin yapılacağı bildirildi. Başbakan Ersin Tatar'ın yaptığı açıklamanın ardından AB başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelişmeden duyulan rahatsızlık açıklamaları yapılmıştı. 

6 Ekim günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Töreni'nde konuşan Başbakan Ersin Tatar, 46 yıl sonra kapalı Maraş bölgesinde kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesinin halka açılacağını duyurmuştu. 

KKTC için tarihi bir adım olarak değerlendirilen gelişme için bugün gözler Maraş'a giriş kapısında olacak. "Hayalet şehir" olarak adlandırılan Maraş'ta açılış için hazırlıklar yapıldı. İş makinaları ile 1974 yılından beri atıl olan sokaklarda temizik gerçekleştirildi. 

Açık olduğu dönemde Kıbrıs adasının en önemli turizm merkezi konumunda olan Maraş'ta, 46 yol sonra KKTC'li yurttaşlar yürüyecek ve sahili kullanacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maraş konusunda Türkiye'nin desteğini açıklamasına karşılık, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise alınan karara tepki gösterdi. KKTC'de hafta sonu yapılacak olan seçimleri etkilemeye yönelik siyasi bir hamle olarak değerlendirdi.