Güncel
22 Şub 2021 09:10 Son Güncelleme: 26 Şub 2021 11:38

İzmir'de konut fiyatları arttı! 150 kent arasında en çok artış sıralamasında ikinci oldu

Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından açıklanan global konut fiyatları endeksi raporuna göre; İzmir konut piyasası arasında yüzde 27.8 değer kazanarak ikinci sıraya yükseldi. 

İzmir'de konut fiyatları arttı! 150 kent arasında en çok artış sıralamasında ikinci oldu

Knight Frank'ın derlediği global konut fiyatları endeksi açıklandı. Yeni Asır gazetesindeki habere göre dünya genelinde 150 kenti kapsayan raporda birinci yüzde 34.9 ile Filipinler'in başkenti Manila olurken ikinci sıradaki İzmir'i yüzde 27.2 ile  Ankara  üçüncü ve yüzde 25.7 ile İstanbul dördüncü sıradan takip etti. 

ÖTELENEN TALEPLER 

Türkiye'nin üç büyük kentinin listenin en üst sıralarında yer almasını değerlendiren İzmirli gayrimenkul temsilcileri, dolar ve altın fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle yatırımcıların yeniden gayrimenkule yöneldiklerini söyledi. Bahar aylarından da oldukça umutlu olduklarını söyleyen sektör temsilcileri, konut fiyatlarının artmasında pandemi nedeniyle ötelenen taleplerin yeniden harekete geçmesinin de etkili olduğunu belirtti. 

YENİ BİR DÖNEMECE GİRDİK 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan TANYER Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, "Dünyada ve ülkemizde yeni bir dönemece girdik. Aşılama çalışmalarının başlamasıyla ekonomik göstergeler daha stabil bir tablo ortaya koyuyor. Artan nüfus ve şehir dışından da gelenlerin artması ve inşaat maliyetlerinin yükselmesi gibi nedenlerle konut fiyatları da artıyor. Ötelenen yatırımların yeniden devreye girmesiyle konut sektörü hareketli günler yaşayacak. Yılın ikinci çeyreğinde bu canlılığı hep birlikte gözlemleyeceğiz" dedi. 

OLUMLU GELİŞMELER HIZLANACAK 

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı ise şu açıklamalarda bulundu: "İnsanların bir süredir yöneldiği döviz ve altın gibi yatırım araçlarındaki durağanlık, gözleri yeniden gayrimenkule çevirdi. Konut bir ihtiyaçtır ve bu yüzden bir süre sonra sektörün yeniden hareketlenmesini bekliyorduk. Özellikle bahar aylarıyla birlikte daha hızlı gelişmeler yaşanacaktır. Ülke olarak yaşadığımız zor günlere rağmen sorunların üstesinden gelebildik. Ekonomi birinci çeyrekten sonra daha da büyüme gösterecektir."

ŞEHİR DIŞINDAN DA TALEP ÇOK 

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay da "Artan nüfus ve yeni konut üretiminin de az olması, mevcut konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. Kovid 19'a karşı geliştirilen aşı kısa süre önce kullanılmaya başlandı. Böylelikle ekonomik anlamda da bir miktar hareketlilik başladı. İzmir, doğası ve iklimi nedeniyle şehir dışından da büyük talep görüyor. Yükselen fiyatlara rağmen önümüzdeki birkaç ay içinde konut sektöründe satışların artacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. 

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ VAR 

Son olarak Coldwell Banker Masse Brokeri Seyhun Acar "Dolar ve altın fiyatlarının da düşmesiyle birlikte insanlar bekleme sürecine girdi. Gayrimenkul sektörünün beklentisi kredi faiz oranlarının düşürülmesi yönünde. Bahar aylarıyla birlikte Merkez Bankası da faiz oranlarını düşürürse yeniden bir hareketlenme yaşarız. Bununla birlikte kentin nüfusu şehir dışından gelenlerle de sürekli olarak artıyor. Bu nedenle konut fiyatları da artan taleplerle birlikte yükselecektir" değerlendirmesinde bulundu.