Güncel
18 Kas 2020 07:22 Son Güncelleme: 18 Kas 2020 09:16

İzmir deprem evlerinin projesi hazır! 19. yüzyıl mimarisinden esinlendi

İzmir depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetiminde yapılacak deprem kentteki konutların mimarisi belirlendi. Deprem kent konutları 19. yüzyıl mimarisinden esinlenilerek hazırlandı.

İzmir deprem evlerinin projesi hazır! 19. yüzyıl mimarisinden esinlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bayraklı’da yıkılan ve ağır hasarlı binaların yerine yapılacak binaların projelerini hazırladı. Yeni binaların projesinde, 19. yüzyıl mimarisinden esinlenildi.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 17 bina çöktü, binlerce evde ise hasar oluştu.

Ağır hasar alan binaların yıkımını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yandan da bu binaların yerine yapılacak yapıların projelerini hazırlıyor. Mimari grup, yeni binaları çizerken 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen İzmir kent merkezi yapılarından esinlendi. Bunların başında da 1892'de inşa edilen tarihi Ticaret Borsası binası ve Mimar Kemalettin'deki binalar incelendi.

Hem yıkılan binaların yerine hem de rezerv alana yapılacak konutların projeler zemin +5 kat ve 2+1 daireler olarak planlandı. Ayrıca yeşil alan otopark alanlarına geniş yer ayrıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Yeni binalar zemin+5 kat olacak. Hak sahiplerinin hepsine 2+1 daire veriyoruz. Eskiden 3 +1 vardı. Herkesi sığdırıyoruz. Sen '150 metrekareden aşağı oturmam' derse olmaz. İnanın 2+1 çok daha yeşil alanı fazla, otoparkı olan kıymetli bir projeyi yapabiliyoruz. 2+1'e sığmadı diyelim. Gelir bakanlığımıza yeni yönetmelik çerçevesinde küçülüyor diyelim, yüzde 20'dir, gelin biz size bunu verelim. Gelsinler başvursunlar. Rezerv alan o kadar kıymetli ki, İzmir'de denizi görebiliyorsunuz, hastane yakınınızda. 3,5 milyon metrekare rezerv alanımız var. Buyurun size rezerv alanları 3+1 verebiliriz dedik" görüşünde bulundu.