Güncel
14 Ara 2020 13:59 Son Güncelleme: 15 Ara 2020 09:54

İstanbul'da ucuz ev bulmak zorlaşacak! Maliyetler 6.500 TL oldu, inşaat durdu, stoklar eridi

İstanbul'da pandemiden sonra ev bulmak zorlaşacak. Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir’e göre stoklar eriyor, yeni inşaat yapılmıyor. Maliyetler yüzde yüz arttı. İstanbul'da ucuz ev bulmak zorlaştı.

İstanbul'da ucuz ev bulmak zorlaşacak! Maliyetler 6.500 TL oldu, inşaat durdu, stoklar eridi

Hamit Demir, uzun süredir konut yatırımlarının beklemede olduğunu dile getirdi ve “Yeni ev yapılmıyor, stoklar da tükenmek üzere. Pandemiden sonra İstanbul'da ev bulmak zorlaşacak. Yeni konutlarda ise metrekare fiyatı minimum 6 bin 500 TL olacak” dedi. 

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir’e göre İstanbul’da konut fiyatları ciddi bir yükseliş trendinde. Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin yatırımlarda frene basmasıyla beraber özellikle İstanbul’da yeni konut talebini karşılayacak projelerin hayata geçemediğine dikkat çeken Demir, “Pandemiyle birlikte maliyetler de arttı. Mart ayında metrekare maliyeti 3700-3800 iken, bugün 6000-6500 TL’lere çıktı. Üretim durdu, rakamlar artıyor. Pandeminin bitmesiyle ev almak zorlaşacak” diye konuştu.

Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşdere'nin bugünkü haberine göre; Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir konut sektörüne ve Demir Grup'un faaliyetlerine yönelik bilgiler verdi. 

2020’nin sonuna geldik. Gayrimenkul sektörü bu yılı nasıl hatırlayacak?

2020 dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkıntılı bir yıl oldu. Bu işten en fazla zarar görenler ise sanayiciler ve gayrimenkul sektörü oldu. Bizim için yılın en verimli zamanları nisan ve mayıs ayları ama o günlerde ne lansman ne satış yapabildik. 7’nci aydan itibaren faiz düşüşüyle güzel bir dönemimiz oldu ama faizin artmasıyla müşteri tekrar kabuğuna çekildi. Türkiye’deki en büyük olumsuzluklardan biri ev hanımının bile dövizle haşır neşir olması. İnsanların 3 kuruşu dahi varsa, dövize yatırıyor.


Faizlerin artması birçok sektör için ‘acı reçete’ olarak nitelendiriliyor. Gayrimenkul sektörü de faizden etkileniyor değil mi?

Önemli olan istikrarın sağlanması. Faiz ekonomi bakanlığının elinde bir sopadır. Bugün artar, yarın düşer. Elbette faizin şu anki seviyeleri bizim için zor. Ama biz 3-5 ay acı reçete içmeye razıyız. Biz her zaman toleranslıyız. Ama karşımızda her zaman hoşgörülü insanlar olmuyor. Teslim tarihini 5-6 ay geciktirdiğimizde arsa sahipleri hukukçularıyla kapımıza dayanıyor. Bir acı reçete içilecekse bunu herkes içmeli. Kimse kusura bakmasın ama bankalar hiçbir zaman bu acı reçeteyi içmedi. Neyse ki devlet bankaları var. Özel bankalar bu zor günlerde kendi karlarına bakıp, tüm kapıları kapatıyorlar.Mahalle müteahhitlerinin tamamı işlerini bıraktılar. Süreç öyle bir noktaya gidiyor ki 3-5 sene sonra İstanbul’da ev bulunmayacak.

‘Konut almak zorlaşacak’ mı diyorsunuz?

İnşaat maliyetleri mart, nisandan bu yana neredeyse yüzde 100 arttı. Mart ayında inşaatta metrekare maliyeti 3700-3800 iken, bugün 6000-6500 TL’lere çıktı. Bugün metrekaresi 6 bin TL’nin altına konut mal etmeniz mümkün değil. Bu rakamlar Etiler, Nişantaşı rakamları değil, Beylikdüzü, Ümraniye rakamları. Yaptığınız yeri 6500’ün altına satarsanız, zarar ediyorsunuz. Pandeminin bitmesiyle konut almak çok zorlaşacak. Çünkü üretim durdu, rakamlar artıyor.

Siz neler yapıyorsunuz, yeni projeler var mı?

Şu anda elimizde 2018 yılında başladığımız 1160 konutlu Demir Country projemiz var. Bu projenin teslimine bu yıl başlıyoruz. Büyükçekmece’de 821 daire ile 57 iş yerinden oluşan, deniz ve göl manzaralı bir projeye başladık. Bunun yatırım bedeli 450 milyon TL civarında olacak. Bir de bu yıl organize sanayi sitelerine yöneldik. 700 milyon TL yatırımla Çorlu Organize Sanayi Bölgesi’ni inşa ediyoruz. 2021’de İstanbul’da 2 yeni projemiz olacak. Yurtiçinde işler sürüyor ama enerjimizi yurtdışına harcayacağız. Ülkeye döviz getirmemiz lazım.

Neler yapacaksınız yurtdışında?

Gelecek Afrika’da. Çünkü Afrika ülkeleri altyapı anlamında Türkiye’nin 30-40 yıl gerisinde. Biz Kenya’ya odaklandık. Orada büyük fırsatlar var. Dünya Bankası onlara bir kaynak oluşturmuş. Devlet altyapı, üstyapı konusunda bir atılım sürecinde. Bizim de orada güneş enerjisi işlerimiz var. Anahtar teslimi projeler yapıp satıyoruz. Ama başka sektörlere de giriyoruz. Enerji bakanıyla sohbet ettim. “Gelin bizi Çinlilerden kurtarın” diyorlar. Bizim korkup, çekinip gitmediğimiz her yeri Çinliler sarmış.

Enerji sektörü dışında ne yapacaksınız Kenya’da?

İnşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde büyük işlere başlayacağız. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ses getirecek projelere imza atacağız. Kenya’da cumhurbaşkanı yardımcısıyla konuşurken, “musluğundan kapısına, alçısından sıvasına her şey Türkiye’den gelecek, şartımız bu” dedik.