İnşaat
18 Mayıs 2019 15:31 Son Güncelleme: 18 Mayıs 2019 15:48

İnşaat sektörü en canlı ayında gerileme gösterdi

Nisan ayında geleneksel olarak faaliyetlerin çok yüksek gerçekleşmesi beklentisine karşın gerileme yaşanması güven kaybına neden oldu.

İnşaat sektörü en canlı ayında gerileme gösterdi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçları açıklandı. 12 ay sonra Mart ayında ilk kez artış gösteren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Nisan ayında yeniden geriledi. Bileşik Endeksi oluşturan 3 alt endekste yaşanan düşüş ile Bileşik Endeks 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 1,11 puan gerileme gösterdi.

YENİDEN SEÇİM GÜVENİ DÜŞÜRDÜ

Nisan ayında geleneksel olarak faaliyetlerin çok yüksek gerçekleşmesi beklentisine karşın gerileme yaşanması güven kaybına neden oldu. Nisan ayında faaliyetlerdeki gerilemenin yanı sıra oluşan belirsizlikler de güveni olumsuz etkiledi. Güven seviyesi bir önceki aya göre 1 puan, 2018 yılının Nisan ayına göre 20,2 puan düştü. Ekonomide finansal göstergelerde dalgalanma ve siyasette yeniden seçim kararı da güveni olumsuz etkileyen başlıca faktör oldu.

 TOPARLANMA EN ERKEN 3.ÇEYREKTE

İMSAD tarafından yayınlanan raporda cirolardaki düşüşe de dikkat çekildi. Rapora göre hemen hemen tüm faaliyetlerde gerileme devam ederken sadece ihracatta sınırlı bir artış oldu. Yurtdışı satış fiyatlarında sınırlı bir gerileme yaşanırken tahsilat hızı da düşüşünü sürdürdü. Mevsimsellik etkisinin katkısı yeterli olmazken, endekslerde yeniden toparlanmanın en erken 3. çeyrekte olabileceği belirtildi.