Gündem
07 Mayıs 2019 18:36 Son Güncelleme: 07 Mayıs 2019 19:04

Markalı konutta satış yerine kiralama trendi

Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, potansiyel konut alıcısının, “Param cebimde kalsın ama iyi bir yerde yaşayayım” düşüncesinde olduğunu, bu nedenle markalı konut projelerinde kiraların yükseldiğini belirtti

Markalı konutta satış yerine kiralama trendi

Son dönemde yükselen maliyetler, azalan talep kimi şirketleri zorluyor. Bu döneme borçsuz giren, nakit yaratma kabiliyeti olan şirketlerden ise yatırım, satın alma ve insan kaynağını güçlendirme haberleri geliyor. İkinci gruptaki şirketlerden olan Akfen, halen faaliyet gösterdiği tüm sektörlerdeki fırsatları araştırıyor, inşaat sektöründe başka şirketlerin yarım kalmış projeleri başta olmak üzere teklifleri değerlendiriyor, enerjide devletin açacağı YEKA ihalelerine girmeye hazırlanıyor.

Ankara İncek’teki Bulvar Loft’u tamamladıklarını, böylece ellerinde süren gayrimenkul projesi kalmadığını belirten Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın şunları söyledi:

“Yatırımda muhafazakar değiliz. Önümüzdeki işlere bakacağız. Her kriz kendi fırsatını yaratır. Biz de bakıyoruz. Şu an alım zamanı. Sadece gayrimenkul için değil, her sektör için... Çok fırsat var. Türkiye hiç bu kadar cazip olmayacak bir daha. Gayrimenkulden turizme, üretimden madenciliğe kadar, farklı farklı birçok sektöre bakıyoru. Şu kadar para ayırdık gibi bir durumumuz yok. Gördüğümüz bir yatırım fırsatı olursa değerlendireceğiz. Gerçekten de agresif bir şekilde bakınıyoruz.

Ayda 3-4 teklif

Gayrimenkulde arsadan yarım kalmış projeye kadar pek çok alternatifi değerlendirdiklerini anlatan Akın, kendilerine ayda 3-4 proje teklifi geldiğini kaydetti. Akfen’in mevcut arsalarının daha çok Ankara’da bulunduğunu, bunların üzerine toplam 25 bini aşkın konut yapılabilecek miktarda olduğunu belirten Akın, bundan sonra da Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve İzmir’deki fırsatları değerlendireceklerini söyledi.

 Işığı kiracı yakacak

Konut sektöründeki durgunluğun arz fazlalığından ziyade ertelenen talepten kaynaklandığını, konut fiyatlarındaki artışın, maliyet artışının gerisinde kaldığını ifade eden Selim Akın, ira cephesinde ise hareketlenme olduğunu belirtti. Potansiyel konut alıcısının, “Param cebimde kalsın ama iyi bir yerde yaşayayım” düşüncesinde olduğunu, bu nedenle markalı konut projelerinde kiraların yükseldiğini kaydeden Akın, bu trendin kendilerini de kiralamaya yönelttiğini söyledi. İncek Loft’ta 90 daireyi kiraladıklarını, 140 adedini daha kiralayabileceklerini belirten Akın, 1 Haziran’da yaşamın başlayıp ‘ışıkların yanacağı’ Bulvar Loft’ta da 500 dairenin kiralık olduğunu açıkladı.

 Akın’ın verdiği bilgiye göre, şirket 500 daireden ayda toplam 1.3 milyon lira kira geliri elde etmeyi hedefliyor. Ayrıca Akfen’in üzerinden daire başına 450 lirayı bulabilen aidat yükü de kalkacak. İncek bölgesinde kiracı sirkülasyonunun 8-10 ay arasında bulunduğunu dikkate alan Akfen, konut piyasası yeniden açıldığında bu daireleri satmayı amaçlıyor.