Vergi
28 Mayıs 2014 14:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:07

Emlak vergisi yüksekse dava nasıl açılır?

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının kat kat üstünde artan emlak vergileri için itirazlar yükseliyor.

Emlak vergisi yüksekse dava nasıl açılır?
Yüzde 50 ile 500 artış gösteren emlak vergileri konusunda itirazı olanların sayısı artıyor. Uzmanlar, itirazı olanların vergi mahkemelerinde dava açabileceği görüşünü dile getiriyor.

Vergi, her dört yılda bir il ve ilçelerde oluşturulan takdir komisyonları tarafında belirleniyor. Bu komisyonlarda  tapu dairesi, belediye, ticaret odası, muhtarlık ve vergi dairelerinden görevli memurlar yer alıyor.

*Komisyon, sokak ve caddelerde arsa ve arazi vergi değerini tespit ediyor. Her yıl yeniden değerleme oranını aşmayan artışların dışında bir de her dört yılda bir bunlardan bağımsız takdir komisyonlarının yaptığı değerleme de var. 2013′te yeniden belirlenen emlak değerleri bu yıl karşımıza bu şekilde yansıdı.

Yüksek vergiye itiraz için bazı resmi adımları atmak gerekiyor.

*Sokağında, caddesinde yatırım olmayan, sırf yakınındaki bir lüks bina v.s’den dolayı  yüksek artıştan etkilenenler yargı yoluna başvurabilirler.

*Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir kararla vatandaşlara kapalı olan yargı yolu da iki yıl önce açılmıştı.

*Vatandaşlar, emlak vergi değerine itirazlar 30 gün içinde vergi mahkemelerinde açılabiliyor.

*Dava açmadan önce mutlaka birinci taksitin ödenmesinde yarar var.

*Belediyelerin, arsa ve arazi metrekare değerlerinin üzerine sınıfına göre bina inşaat maliyetini de koyarak emlak vergisini belirlediklerini unutmamak gerek.

*Sahibi olduğunuz daire ya da  binanın hangi inşaat sınıfında olduğunu bağlı olduğunuz belediyeden öğrenebilirsiniz. Böylece hatalı yapılan bir değerlendirme var ise düzeltebilir ve emlak vergisini yüzde 15 daha az ödeyebilirler.

*Emlak vergi değerinin hak ettiği gibi yapılabilmesi için belediyelerin kâr güden ticari bir şirket gibi değil, halka hizmet eden kurum gibi işlem yapıyor olması gerekiyor.