Vergi
08 Şub 2019 14:33 Son Güncelleme: 08 Şub 2019 15:07

Emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi, her yıl mayıs ve kasım aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir. Peki, emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi tutarı konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar ise; konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1’dir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye büyükşehir statüsünde ise bu oranlar iki katına çıkmaktadır. İlgili vergi yılı içerisinde gayrimenkulün asgari rayiç değerleri üzerinden bu oranlar kullanılarak ilgili yıl için ödenecek emlak vergisi tutarları hesaplanmaktadır. Örnek olarak rayiç değeri 100.000 TL olan büyükşehir sınırlarındaki bir konut için ödenecek emlak vergisi tutarı, 100.000×2/1000 = 200 TL olarak hesaplanacaktır.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemelerini taşınmazın bulunduğu belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Emlak vergisi ödemelerini belediyeye gitmeden de yapmanız mümkündür. Ödeme işlemini PTT ile havale yoluyla ya da emlak vergisi mükellef numarasını kullanarak yapabilirsiniz. En kolay ödeme yolu ise taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin e-belediye sistemine TC Kimlik numarası veya sicil numarası ile giriş yaparak kredi kartıyla ödeme yapmaktır.