Vergi
26 Mayıs 2014 12:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

Emlak verginiz yüksekse itiraz edin

Arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin dört yılda bir yenilendiği dikkate alınırsa bu yıl bir çok vatandaş astronomik vergilerle karşılaşabilir

Emlak verginiz yüksekse itiraz edin
Emlak vergisinin birinci taksitini ödeme süresi Mayıs sonunda bitiyor. Arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin dört yılda bir yenilendiği dikkate alınırsa bu yıl bir çok vatandaş astronomik vergilerle karşılaşabilir. Emlak vergisinin yüksek geldiği kanaatine varanlar zaman geçirmeden itirazda bulunabilir.

Bu konuda süreç şöyle işlemektedir:
*Emlak Vergisine esas değerinin tespitinde arsa ve arazi değeri ile bina inşaat maliyet değerleri belirleyicidir.
*Arsa ve arazi metrekare birim değerleri 4 yılda bir yeniden belirlenir. 2013 yılında arazi ve arsa değerleri yeniden takdir edilmiştir.
*Takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları onbeş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açma hakkı söz konusu idi.
*Bu hükümden dolayı emlak vergisinin asıl mükellefi olan bina ve arazi sahiplerinin dava açma hakkı bulunmuyordu. Ancak söz konusu hükmün 2012 yılında Anayasa Mahkemesitarafından iptal edilmesi nedeniyle milyonlarca emlak vergisi mükellefine, takdir edilen değerlerle ilgili olarak dava açma hakkı doğdu.
*Şu anda bu davanın nasıl ve ne zaman açılacağına dair tereddüt bulunuyor. Kural olarak,  Takdir Komisyonunca belirlenen arsa ve arazi vergi değerlerine karşı Vergi Mahkemelerinezdinde 30 gün içinde dava açılabilir.
*Ancak, 30 günlük sürenin hangi tarihten itibaren başladığı net değildir.
Bu arada, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyen mükellefler indirimli emlak vergisinden (sıfır oranlı) faydalanabilir. Bunun için hiçbir gelirin olmadığının belgelendirilmesi ve 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip olunması gerekmektedir.
Bu çerçevede belediye gidip “Hiçbir Geliri Olmadığını Belgeleyenlerin Tek Meskenlerine Ait Form” ekine bağlı olarak, ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olunmadığına, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili birimlerinden de aktif sigortalılığının bulunmadığına dair belgeleri ilgili belediyeye vermek yeterlidir.