Vergi
20 Kas 2020 15:00 Son Güncelleme: 20 Kas 2020 20:12

30 Kasım'da son... Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

Emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinde son günlere giriliyor. 30 Kasım'da sona erecek olan emlak vergisi ödemelerinden muaf olanlar kimler? Kimler emlak vergisi ödemeyecek?

30 Kasım'da son... Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

Emlak vergisi ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Her zaman olduğu gibi yine kanunları bilmeyen yurttaşlar aslında muaf olmasına rağmen emlak vergisi ödeyecek. Emlak vergisinden muaf olanlar kimler? Emlak vergisi kimler ödemeyecek? Emlak vergisi mahsup edilmeyenlerin kimler olduğu kanunda yer alıyor. Her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde ödenen emlak vergisi için muaf tutulanlar 7 başlık altında yer alıyor. Detayları aşağıda okuyabilirsiniz...

Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler 30 Kasım saat 17.00'a dek emlak vergilerini ödemedikleri takdirde para cezası kesiliyor.  Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesiliyor. 

Bina, arsa ve arazi için ödenen emlak vergileri belediyeler tarafından tahsil ediyor. Belediyelerin veznelerine giderek ya da internet üzerinden yapılan ödemeler için son günlerdeyiz. Ancak kanunla belirlenen bazı kişileri 30 Kasım tarihi ilgilendirmiyor. Buna rağmen bilgi sahibi olmadıkları için emlak vergisinden muaf olsa da kara kara düşününler var. 

Eğer aşağıda yer alan gruplardan birinde yer alıyorsanız emlak vergisinden muafsınız.  Aşağıdaki şartları taşıyanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

İADE ALABİLİRSİNİZ

Emlak vergisinden muaf olmasnıza rağmen ödeme yaptıysanız bunu geri olmanız mümkün. Bu tür mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla açıklanan tarihlerde başvurmaları halinde vergi iadesi yapılıyor. 

Vergi Usul Kanunu'na göre açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı bulunuyor.