Ekonomi
18 Şub 2017 10:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:00

Ziraat Bankası'nda kredi sayısında büyük artış!

Büyümeyi, kredileri sektörden daha hızlı artırarak gerçekleştiren Ziraat Bankası mali performansıyla dikkat çekti. Krediler son 5 yılda 2 kattan fazla arttı...

Ziraat Bankası'nda kredi sayısında büyük artış!
Ziraat Bankası geçtiğimiz yıllara göre net dönem karı bu yıl artış gösterdi. Ekomomideki daralmaya rağmen mali performansı son 5 yılda 2 kattan fazla arttı...

Varlık Fonu'na devredilen Ziraat Bankası'nın 2016 yılında net dönem kârı bir önceki yıla  göre yüzde 27,4 artışla 6,58 milyar TL oldu. 2015 yılında net kar 5,16  milyar TL olmuştu.

Bankanın 2016 yılına ilişkin finansal verilerini değerlendiren  Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yürütülmekte olan değişim  projesinin de katkısı ile son 5 yılda aktif toplamlarını 2 katına  çıkardıklarını belirtti. Hüseyin Aydın “Yani bir Ziraat Bankası kadar  daha büyüdük diyebiliriz. Bu büyümeyi, kredilerimizi sektörden daha  hızlı artırarak gerçekleştirdik.

Krediler 2 kat arttı

Tüketici ve girişimci kobi  kredilerindeki pazar paylarımız sırasıyla %16 ve %15 olarak  gerçekleşirken toplam kredi pazar payımız hali hazırda %13,5  seviyesine ulaşmış durumda. Kredilerimiz son 5 yılda 2 kattan fazla  arttı ve bilanço içindeki payı %44'den %65 seviyesine artış kaydetti”  dedi.

Kredilerde sektör lideri

Nakdi kredilerin 2016 yılı sonu itibariyle %25 artışla 233 milyar TL, gayrinakdi kredilerin 79 milyar TL, toplam kredi büyüklüğünün ise 312 milyar TL seviyesine ulaştığını açıklayan Aydın, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredilerde sektör liderliğini sürdürdüklerini ifade etti. Hüseyin Aydın “Hem ekonomik büyümedeki yavaşlama hem de finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşın etkin kredi politika ve süreç  yönetimimizin bir sonucu olarak kredi kalitemizdeki olumlu seyri sürdürmekteyiz. Takipteki kredilerden herhangi bir satış yapmamış  olmamıza rağmen takipteki krediler oranı, %1,8 ile sektörün yaklaşık  yarısı seviyesinde bulunmaktadır” diye konuştu. 2015 yılının sonunda Ziraat Bankası’nın takipteki kredilerinin oranı yüzde 1.7 idi.