Konut Haberleri
20 Haz 2017 11:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Zigana Tüneli'nde 6 kilometre geride kaldı

Avrupa’nın en uzun tüneli unvanına sahip olacak olan Yeni Zigana Tüneli’nde 6 kilometre kazıldı. Tünel, Doğu Karadeniz ile İran’ı birbirine bağlayacak. Proje 2019’da hizmete girecek.

Zigana Tüneli'nde 6 kilometre geride kaldı
Yapımına 2016 yılında başlanan Yeni Zigana Tüneli ile Doğu Karadeniz, İran’a bağlanacak. Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisi ile Trabzon'un  Maçka ilçesine bağlı Başarköy arasında her biri 14,5 kilometre olmak üzere toplam  29 kilometre uzunluğunda çift tünelin inşası, planlandığı gibi devam ediyor.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, büyük  yatırımlar sayesinde kentin önemli bir atılım içinde olduğunu söyledi.

Gümüşhane'de hatta bölgedeki önemli yatırımlardan birinin de Yeni  Zigana Tüneli Projesi olduğunu belirten Memiş, tüneldeki çalışmaların sorunsuz  şekilde sürdüğünü ifade etti.
Memiş, tünelin her bir tüpünün 14,5 kilometre uzunluğunda olacağını  anımsatarak, Yeni Zigana Tüneli bittiğinde Gümüşhane'nin; dünyanın en uzun  ikinci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüneline kavuşacağına vurgu yaptı.

2019’DA HİZMETE AÇILACAK

Çift tüp tünelde her iki yönden de toplam yaklaşık 6 kilometreye  ulaşıldığına işaret eden Memiş, "Jeolojik yapısı dolayısıyla çalışmalar Maçka  tarafında çok hızlı ilerlemiyor ama bizim taraf çok iyi. Günde en az 10 metre  kazı yapılabiliyor. Allah nasip ederse 2019'un sonuna doğru tamamlanacak. Sayın  Başbakanı'mızın da ifade ettiği 29 Ekim 2019'a muhtemelen yetişecek" diye  konuştu.
Memiş, çalışmalara ilişkin hiçbir sorun bulunmadığına dikkati çekerek,  şöyle devam etti:
"Günde ortalama 10 metre kazı yapılabilen tünelde yıl sonuna kadar  yaklaşık 8-9 kilometreye ulaşılması planlanıyor. Aynı müteahhit firmanın  Maçka-Trabzon arasında da tünel ve duble yol çalışmaları var. O yol, çalışmaları  biraz aksatıyor çünkü ekipler zaman zaman o tarafa kayıyor. Gümüşhane tarafı iyi.  Yıl sonuna kadar Gümüşhane tarafı Köstere'den Gümüşhane şehir geçişine kadar  bitmiş olacak. Torul-Gümüşhane şehir geçişini de yıl sonuna kadar bitirecekler."

PROJE BEDELİ 550 MİLYON LİRA

Memiş, proje bedeli 550 milyon lira olan tünelin toplam maliyetinin  bağlantı yolları ve diğer işlemler dolayısıyla 1 milyar lirayı bulacağının tahmin  edildiğini anımsatarak, Gümüşhane'nin Yeni Zigana Tüneli sayesinde Trabzon  Limanı'na, Trabzon Havalimanı'na kavuşacağını sözlerine ekledi.