Konut Haberleri
20 Kas 2016 10:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:50

Zengin Suriyeliler Türkiye'ye yatırım yapıyor

Suriye'deki ç savaş nedeniyle Körfez ülkelerine sığınan zengin işadamları yönünü Türkiye’ye çevirdi. Türkiye’ye gelen Suriye ve Iraklı yüzlerce kişi şirket kurarak gayrimenkul yatırımı yaptı...

Zengin Suriyeliler Türkiye'ye yatırım yapıyor
Türkiye'nin bölgesinde istikrar adası olarak durması, Irak, Libya ve Suriye gibi iç savaşla boğuşan ülkelerin işadamlarını Türkiye'ye yönlendiriyor. Önce Suudi Arabistan ya da Körfez ülkelerine giden yüzlerce işadamı, buralardaki katı mülkiyet ve oturma izinleri nedeniyle aradığını bulamadığı için son çare olarak İstanbul'a yerleşmeyi seçiyor. Yabancı işadamlarının Türkiye'de gayrimenkul almasından şirket kurmasına kadar her alanda danışmanlık hizmeti veren şirketler, özellikle AB'de başlayan İslam düşmanlığı ve ABD'de Araplara karşı çıkarılan 11 Eylül Yasası sonrası sermayenin İstanbul'a geldiğini belirtiyor. 1.5 yıl önce kurulan ICS Global de, 1 yılda 100'ün üzerinde Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdünlü şirketin Türkiye'de kurulmasına yardımcı oldu.

ICS Global Kurucu Ortağı Dr. Mehmet Ali Çetinkale, özellikle 15 Temmuz'da Türk halkının demokrasiye ne kadar sahip çıktığını göstermesinin ardından iç savaştan kaçan işadamlarının Türkiye'ye gelmeye başladığını vurguladı. Suriyeli bir işadamının şirket kurmasının ardından, Türkiye'den 17 tane ev aldığını belirten Çetinkale, "Bizim kuruluşunu üstlendiğimiz şirketler sayesinde milyonlarca dolarlık yatırım Türkiye'ye geldi. Mısırlı İstanbul Trading Gate, asansör ve asansör ekipmanları ithalat- ihracatı için şirket kurdu. Ürdünlü Lions Tekstil 400 bin TL sermayeyle giriş yaptı, Iraklı South Trading Bride mühendislik, petrol ürünleri ve petrol rafineriler için teknolojik ekipmanları ticareti yapıyor, Suriye sermayeli Tri Towers ise emlak, arsa ve arazi yatırımcısı olarak geldi" diye konuştu.

Çetinkale, daha çok sayıda şirketin ise bürokratik engeller nedeniyle gelemediğini belirterek, "Biz 17 Kasım'da yapılacak konut fuarına bir Suriyeli alıcıyı davet ettik. Ancak Türk makamları vize için 1 yıl sonrasına randevu verdi. Ya da bankalar, Suriyelilere hesap açmaya yanaşmıyor. Bunların çözülmesi durumunda bölgedeki birçok şirket Türkiye'ye yerleşmek için can atıyor" dedi. Çetinkale, aynı sorunun bankalarda da yaşandığını söyledi. Bankaların Suriyeli işadamlarının hesap açmalarına izin vermediğini belirten Çetinkale, "Bu durum ülkeye döviz girmesini engelliyor" şeklinde konuştu.


İbrahim ACAR/Sabah