Ekonomi
20 Şub 2015 08:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:24

Zeki Müren de bizi görecek mi?

TRT, görüntü kalitesini artırarak Ultra HD 4K’da test yayınına başladı. TRT 4K’da yayınlanmak üzere hazırlanan içeriklerden biri ise efsanevi sanatçı Zeki Müren’in hayatını anlatan belgesel olacak

Zeki Müren de bizi görecek mi?
Türkiye’nin ilk Ultra HD (4K) televizyon kanalı TRT 4K, 19 Şubat itibariyle yayına başladı. TRT, Türksat ve Vestel işbirliğiyle uygulamaya konulan proje kapsamında 2015 yılında test yayınının tamamlanması ve 2016’ta planlı yayına geçilmesi hedefleniyor. Türksat üzerinden izlenebilecek kanalda yayınlanmak üzere hazırlanan 4K içeriklerden biri de efsanevi Türk Sanat Müziği sanatçısı Zeki Müren’in hayatını anlatan belgeselin olacağı bilgisi verildi.
Düzenlenen basın toplantısında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, görüntülü mesajıyla yeni yayını kutladı. Akdoğan, “Avrupa’da ilk olarak Türkiye ve TRT 4K yayına geçmeye hazırlanıyor. bugünkü programla birlikte artık TRT’nin bir kanalı 4K yayın yapmış olacak. Bunu gerçekten çok önemli, tarihi bir an olarak görüyoruz” dedi.

Futbol maçları
TRT Genel Müdürü Şenol Göka da, en son teknoloji olan Ultra HD yayınını Türk izleyicisine sunacaklarını belirterek, “Bu yayıncılık sayesinde varolan HD yayınını 4 katı çözünürlükte saniyede 50 tam kare resim sunacağız. HD yayına göre sekiz kat daha fazla kaliteye sahip” dedi. Kanalın, en geç 2016’da planlı yayın akışına geçmesini öngördüklerini dile getiren Göka, “Hedefimiz, Avrupa Futbol Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi final karşılaşmaları ve olimpiyat oyunları gibi büyük spor organizasyonlarını Türkiye’de televizyonda ilk kez şifresiz olarak Ultra HD yayın kalitesinde 2016 yılında sporseverlerle buluşturmak” diye konuştu.
Şenol Göka, bu teknolojinin insani olarak da gelişime katkı sağlamasını umduğunu vurgulayarak, “Bu teknoloji çok faydalı, önemli ama bu teknoloji hiçbir zaman yüz yüze iletişimin önüne geçmemeli. Duyguyu kaybetmemek gerekiyor” ifadesini kullandı.
Göka, “TRT Artı’da da, TV yayıncılığıyla internet uygulamalarını birleştirdik. Daha etkileşimli bir şekilde sunumu sağlayan hibrit yayınla, seyirci kaçırdığı yayınları ve programları istediği zaman izleyebilecek” bilgisini verdi.

Setüstü kutuyu Vestel üretti
Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da, 4K ve hibrit yayıncılık projesi için Vestel’in Ar-Ge departmanında 200’den fazla mühendisin görev aldığını dile getirerek, “Proje kapsamında Türkiye’nin ilk yerli 4K setüstü kutusunu ürettik. 4K ve hibrit yayıncılık sayesinde izleyiciler televizyonu interaktif olarak kullanabilecek. 4K TV’ler çevrimiçi işlem yapmaya imkan tanıyor” diye konuştu.

Gerçek duygusu uyandırıyor...
-  Standart (SD) ve yüksek çözünürlüklü (HD) yayınlara göre çok yüksek çözünürlükte bir görüntü kalitesi sunan Ultra HD 4K yayınları, insan gözünün algılayabileceği ince detayların görülmesine imkan sağlıyor.     
-  Büyük ekranlarda oluşabilen görüntüde dağılma sorunu da bu yayınla ortadan kalkıyor. İzleyicilere adeta gerçeklik duygusunu uyandıracak şekilde ulaşıyor.    
-  SD ve HD yayınlar, saniyede 25 kareden, Ultra HD 4K yayınları ise saniyede 50 kareden oluşuyor. HD yayınlar, 2 milyon piksel çözünürlüğe sahip iken Ultra HD 4K yayınlarında bu rakam 8 milyon piksele kadar çıkabiliyor.
-  Ultra HD yayın sayısının, 2016 yılında UEFA maçları ve yaz olimpiyatları ile artarak yaygınlaşması bekleniyor.

77 HD YAYIN VAR
Türksat Genel Müdürü Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül de, Türkiye’deki şifresiz ticari ilk HD yayının Türksat üzerinden 2010’da TRT HD televizyonuyla gerçekleştirildiğini anımsatarak, “Bugün HD yayın sayısı 77’ye ulaştı. Bugün yayına başlayan TRT 4K’nın Ultra HD yayın yapan ilk televizyon kanalı olması bizim için büyük bir deneyim ve gururdur” dedi.