Ekonomi
26 Mar 2016 11:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Yüzbinlerce işçiye müjde

720 bin taşeron işçi, özel sözleşmeli kamu çalışanı statüsünde olacak.

Yüzbinlerce işçiye müjde
Hükümet, taşeron işçilerin beklediği müjdeyi verdi. 720 bin taşeron işçiye kamu yolu açıldı.
‘Özel sözleşmeli’ statüsünde olacak taşeron işçilerin mali hakları 4B’liler ile eşitlenecek. Emeklilikleri ise SSK’lı olarak hesaplanacak

Fakat herkesin merak ettiği konu taşeron personelin hangi statüde kamuya geçeceği ve hakları idi. Öncelikle kamu personel sistemimizdeki statüleri hatırlamakta fayda var. 675 sayılı kanunun 4. maddesi bunları belirliyor. 4A dediğimiz statü memurlara ayrılıyor. 4B ise sözleşmeli personel statüsünü tarif ediyor. 4C'de geçici personel statüsü var. 4D ise kamu işçilerini ifade ediyor. 5. maddesinde ise şu ifadeler var: "Bu kanuna tabi kurumlar, 4 istihdam şekli dışında personel çalıştıramazlar." Tasarı Meclis'e geldiğinde göreceğiz ama bu madde değişip beşinci bir statü 'E' bendi olarak kamu personel rejimine katılmış olacak. Buna göre taşeronlar 'özel sözleşmeli personel' statüsü ile çalışacak. Bu personelin tüm mali haklarının 4B'li dediğimiz sözleşmeli personel ile aynı olacağı da açıklandı. 4B'li personelin çalışma şartları ise şöyle:

Şartlar sıralandı
Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev dışında çalıştırılamaz.
Sözleşmelerinin feshedilmesi ya da ölümleri durumunda çalışılan her hizmet yılı için ayrılış tarihindeki brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir.
Sözleşme ile çalıştırılan personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz.
Hizmet süresi, 1 yıldan 10 yıla kadar olan personele 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara 30 gün ücretli yıllık izin verilir.
Sözleşmeli kadın personele, toplam 16 hafta doğum izni verilir.
Özel hükümler dışında 65 yaşını bitirmiş olanlar sözleşmeli olarak çalıştırılamazlar.
Devlet memurları için saptanan çalışma saat ve süreleri sözleşmeli personel için de uygulanır