Toki
08 Tem 2014 08:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

Yurtdışı projelerine TOKİ imzasını atsın

Yurtdışında yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ’nin imza atabileceğini vurgulayan Burhan Özdemir, bu sayede inşaat firmalarının yurtdışına açılabileceğini söyledi

Yurtdışı projelerine TOKİ imzasını atsın
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projeler imza atacağını söyledi.

Burhan Özdemir, Türkiye’nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyar dolarlık payı yakalayabileceğini belirterek, ancak mevcut imkânlarla 2023 hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını kaydetti. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacminin göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörüne düşen payın 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:

“Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin mevcut imkânlarıyla elde edilmesi zor gözüküyor. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurt içinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir.”

Yeni firmalar açılacak
Konut alanında birikimi olan Toplu konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarına yeni alanlar açabileceğini dile getiren Özdemir, “TOKİ’nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte sahra altı Afrika ülkelerinde hükümetlerarası anlaşmalar ile proje yüklenmesi ile birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkündür” dedi.

Bu sayede yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firmanın yurtdışı piyasasında yer edinme imkanı bulabileceğini anlatan Özdemir, “Firmalar birkaç yıl içerisinde farklı bölgelerde güvenle iş yapabilir hale gelecektir. Bunu bir entegrasyon projesi olarak görmek gerekir. Bu sayede yapı malzemeleri ve yurtdışı müşavirlik alanlarında da ihracat tutarımız artış gösterecektir” diye konuştu.

Konut açığı var
Bu projeksiyon içerisinde kaynak sıkıntısı çekmeyen Cezayir, Suudi Arabistan, İran ve Katar gibi belirli ülkelerle yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ’nin imza atabileceğinin altını çizen Özdemir, şöyle konuştu:

“Diğer yandan nakit ödeme imkânı olmayan ancak doğal kaynaklarına bağlı olarak uzun vadeli kredi seçeneğine sıcak bakan Gana, Gine, Kamerun, Gabon ve Senegal gibi ülkelere devlet eliyle açılacak krediler marifetiyle yine TOKİ tarafından ülkelerarası projelere imza atmak mümkün olur. Söz konusu ülkelerin sosyal konut açığı ve bu yönde yatırım planlamaları mevcuttur. Bu ve benzeri ülkelerde Çin, Amerika, Fransa gibi ülkeler devletlerarası anlaşmalarla yol alırken, biz bu alanda atılım yapmakta geç kalıyoruz.”

Yıllık hasılat 25 milyar doları geçti
Özdemir, Türk yurtdışı müteahhitlik sektörünün son on yılda büyük başarılara imza attığını belirterek, şunları söyledi:

“1970’lerde Libya ile başlayan yurtdışı müteahhitlik serüvenimiz 2002 yılına kadar toplam 46 milyar dolar hasılat elde edilmiştir. 2002 yılından itibaren sadece son on yılda elde edilen hasılat 270 milyar doları aşmıştır. Rakamların da ortaya koyduğu gibi son on yılda ülkemiz yurtdışı müteahhitlik alanında yıllık 25 milyar dolar hasılat ortalamasının üzerine çıkmıştır.

Global ekonomi değerlerine göre tüm dünyada yurtdışı müteahhitlik hizmetleri hacmi yaklaşık yıllık 500 milyar dolardır. Ülkemizin son yıllarda ortaya koyduğu üstün performansa rağmen bu pastadan aldığı pay sadece yüzde 4 mertebesindedir.”