Ekonomi
13 Tem 2015 09:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:56

Yunan krizi Avrupa'yı ikiye böldü!

Yunanistan krizinin derinleşmesi Avrupa'daki Kuzey-Güney çatlağını ortaya çıkardı. Dün gerçekleşen maliye bakanları ve liderler zirvesinde Kuzey ülkeleri cezalandırmadan yana tavır alırkan Güney, Yunanistan'ı korudu

Yunan krizi Avrupa'yı  ikiye böldü!
Euro Bölgesi Maliye Bakanları yeni bir kurtarma planıyla başvuran Yunanistan için dün sabah saatlerinde tekrar toplandı. Yunanistan'dan daha somut adımlar atması istenirken Almanya ile Finlandiya'nın başı çektiği Orta-Kuzey Avrupa ülkeleri, anlaşma sağlanamazsa Yunanistan'ın en az 5 yıl "time out" (mola) ile Euro Bölgesi'nden uzaklaştırılmasını önerdi.

BİRLİK İÇİN BURADAYIZ
Toplantı girişinde konuşan, Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, sürece iyimser baktığına dikkati çekerek, "Yunanistan'la ilgili birçok konuda Euro Grubu'nda uzlaşma sağlanamadı. Çok zor pazarlıklar yapılıyor" dedi. Maliye Bakanları toplantısının ardından bir de Euro Bölgesi liderler zirvesi yapıldı. Toplantı girişinde konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Avrupa'nın birlik isteyen dağılma istemeyen halkları için buradayız. Tüm taraflar isterse tabi" dedi. Almanların sunduğu iki öneri arasında tüm özelleştirilecek aktiflerin içinde yer alacağı bir 'güven fonu' kurmak var. Bir diğer öneri de en az beş yıl Euro Bölgesi'nden çıkış ve bu süreçte ekonomiyi toparlama. Ancak özellikle Fransa, İtalya ve İspanya gibi Güney Avrupa ülkeleri Yunanistan'ın bölgede kalmasını istiyor. İtalyanlar 'Artık Yunanistan'ı aşağılamaktan vazgeçin' mesajı verirken Fransızlar da Komşu'nun planının yeterli olduğu görüşünde. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da dün "Yunanistan'ın çıkışı Almanya'nın ve AB'nin saygınlığı için kötü olur. Eğer Almanya çıkış için ısrar ederse Fransa ile ters düşer bu da Avrupa için yıkıcı sonuçları olur" dedi.

ÇIKIŞ DEĞİL 'A PLANI'
Bir AB yetkilisine dayandırılan habere göre ise Euro Bölgesi liderleri Yunanistan'ın çıkışını konuşmayacaklar. 'A Planı' olarak adlandırılan bir kurtarma planı üzerinde duruluyor. Son 5 yılda toplam 240 milyar euroluk iki kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan, 3 yıllık yeni paket için 53.5 milyar euro talep ediyor.

ÇİPRAS' IN KEYFİ KAÇTI
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Hollande, zirvede Çipras'la bir süre sohbet etti. Görüşme ilerledikçe Çipras'ın yüzündeki gülümseme hızla kayboldu. Bu arada Merkel, konuşmasında Yunanistan için "Karşılıklı güven ve güvenilirlik olan en önemli ticari araç yitirildi" dedi.

KAYNAĞIN % 57'Sİ ATİNA TARAFTARI
Yunanistan'ı destekleyen ülkeler ağırlıklı olarak Avrupa'nın Akdeniz kıyısında olanlar. Bu ülkelerin Avrupa Kurtarma Fonu'na aktardıkları miktar toplamın yüzde 57'si. Karşı olan bloktakilerin bu fona olan desteği ise yüzde 30'lar düzeyinde. Kurtarmanın faturasını en çok göğüsleyenler Yunanistan'ın yeni planının yeterli olduğu görüşünde birleşiyor.

SERMAYE KONTROLLERİNE İKİ AY DAHA DEVAM
Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis, ülkede bankalara uygulanan sermaye kontrollerinin en az iki ay daha devam edeceğini bildirdi. Yunanistan'da yayın yapan Mega TV'ye konuşan Stathakis, bugün kreditörle anlaşma yapılması halinde bankaların gelecek hafta en kısa zamanda açılabileceğini ifade etti. Stathakis, bankalardan para çekilmesi ve yurtdışına para gönderilmesi gibi sermaye kontrollerinin devam edeceğini vurgulayarak, "Bu sermaye kontrolleri iki ay veya daha fazla yürürlükte kalır" dedi.

REFORM YASALARI İÇİN 72 SAAT SÜRE
Orta vadede 2018'e kadar cari fazlasının yüzde 3.5'e çıkarılması.
2012'de kabul edilen sıfır açık yaratacak emeklilik reformu yapılması.
Katma Değer Vergisinin acilen artırılması.
İlaç, süt ve diğer ürünlerde üretimde liberalleşme.
Enerji ve elektrik dağıtımında özelleştirme.
İstihdam piyasasında reform.
Parasal Birlik içinde gerekli istikrar ve kurumsallaşmanın sağlanması.
OECD tavsiyelerine uygun olarak pazar çalışma, reçetesiz ilaç, eczane mülkiyeti reformu.
Finans sektörünün güçlenmesi için gerekli önlemlerin alınması.
Bağımsız bir ulusal istatistik ajansı kurulması.