Güncel
09 Eki 2020 12:33 Son Güncelleme: 09 Eki 2020 12:33

Yozgat'taki Roma kral hamamının kapısına kilit vuruldu

Mimari özelliğini kaybetmeden günümüze ulaşabilen bu anlamda da dünyada sadece iki yerde bulunan tarihi Roma hamamının biri Yozgat'ta ortaya çıkarıldı. Ancak 2 bin yıllık tarihi hamam için başlatılan kamulaştırma ve kurtarma çalışmaları durduruldu.

Yozgat'taki Roma kral hamamının kapısına kilit vuruldu

Mimari özelliğini kaybetmeden günümüze ulaşabilen iki Roma kral hamamından biri Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde ortaya çıkarılmıştı. Üç yıl önce başlatılan kamulaştırma ve kurtarma çalışmaları durdurulunca, 2 bin yıllık Roma hamamının çevresi tellerle çevrildi. 

Dünyada sadece İngiltere ve Yozgat'ta bulunan Roma kral hamamının çevresi tel örgüyle sarılarak kapısına kilit vuruldu.

Sarıkaya'da 2017 yılında başlatılan kazı çalışmaları sonucunda Roma kral hamamı 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Tarihi Basilica Therma Roma Hamamı çevresinde bulunan kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için başlatılan kazı çalışmaları durdu. Koruma amacıyla tel örgülerle çevrilen tarihi yapının kapısına da kilit vuruldu.

Tarihi hamamı görmek için gelenler şimdi tel örgülerin ardından bakıyorlar. İçeriye giririlemeyen alanın tel örgüleri eşliğinde ziyaretçiler selfie çekiyorlar. Basilica Therma Roma Hamamı'nda çalışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen vatandaşlar, tarihi yapının turizme açılmasını istiyorlar.