Ekonomi
10 Tem 2015 14:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:55

Yola çıkacaklar dikkat! Biletlere zam...

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Sekreteri Nusret Ertürk, Ramazan Bayramı tatili öncesi mevcut tarifeli seferlerin tamamının dolmasına karşın talep oldukça ek sefer koyarak vatandaşların ulaşım sorununu çözeceklerini bildirdi.

Yola çıkacaklar dikkat! Biletlere zam...
Ertürk, Ramazan Bayramı dolayısıyla yolcu taşımacılığı sektörü olarak en yoğun günleri yaşadıklarını söyledi.

Şu anda mevcut tarifeli seferlerin tamamının dolu olduğunu belirten Ertürk, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yakın zamanda genelge yayımladı. Bu genelgeye göre, B2 ve C2 yetki belgeli araçları kiralayıp ek seferlerle çalıştırma imkanımız olacak" dedi.

Ertürk, yaklaşık 8 bin 300 tarifeli ve düzenli sefer yapan aracın olduğunu, ilave 2-3 bin araçla bayram yoğunluğunu atlatabileceklerini dile getirerek, "Şu anda mevcut tarifeli seferlerin tamamı dolmasına karşın ek seferler açabilme imkanımız olduğu için 'bilet yok' diye bir şey söz konusu olmaz. Talep oldukça ek ve ilave seferlerimizi koyacağız. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü olarak bayrama hazır" ifadesini kullandı.

Bayramda karayollarındaki yoğunluk sebebiyle seyahatlerde aksama ve kazalar olabildiğine işaret eden Ertürk, şehirlerarası yolculukta mutlaka toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

TOF Genel Sekreteri Ertürk, vatandaşların terminal dışındaki kaçak ve korsan işletmelere itibar etmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Mağduriyet yaşanmaması açısından terminal dışından otobüslere binmesinler. Kontrol ve denetimlerin, otogarlardan çıkan araçlarda çok daha sağlıklı yapılabilmesi gerekiyor. Bizim istediğimiz, tarifeli, düzenli, marka ve kurumsal işletmeleri tercih etsinler. Onun haricinde terminal dışından yolcu taşıma faaliyetlerine itibar etmesinler. Bu tip taşımalarda vatandaş her zaman otobüs işletmelerini suçluyor ama mağduriyetlerin birçoğu bu 'kaçak ve korsan' diye tabir ettiğimiz yolcu taşımacıları tarafından yapılıyor. O yüzden bunların kontrol ve denetimlerinin çok sık yapılmasını ve engellenmesini istiyoruz."

Ertürk, bilet fiyatlarında artış yaşanmadığını ifade ederek, "Bayram dolayısıyla fahiş rakamlar da söz konusu değil. Kamuoyunda şöyle bir algı yaratılıyor, diyorlar ki 'fiyatlar yüzde 15 artmış.' Hayır, bizim fiyatlarımız yüzde 15 artmadı. Biz Bakanlık'tan tarifelerimizle ilgili onay almak zorundayız. Fiyatlarımızda sezon dışında yüzde 15, 20, 30 civarında indirimlerle yapabilme hakkına sahibiz. Şimdi biz bu yüzde 15'lik indirimleri kaldırdık. Yani şu anda bizim fahiş fiyatla yolcu taşımamız söz konusu değildir. Bayram nedeniyle yoğunluk olması dolayısıyla fiyatlarımızı artırmadık. Bu da yasal olarak mümkün değil. Bakanlığın bize vermiş olduğu fiyatlar üzerinden yolcu taşıyoruz. Yaklaşık 3-4 yıldır fiyat artışı yapmıyoruz" diye konuştu.