Konut Haberleri
22 Haz 2017 15:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Yılın ikinci yarısında konut fiyatları nasıl olacak?

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları son 1 yılda yüzde 14 oranında bir artış kaydetti. Türkiye genelinde konut fiyatlarında en yüksek artış ise yüzde 20 ile Bursa'da yaşandı. Bu gelişmelerin ardından gayrimenkul sektörü temsilcileri görüşlerini dile getirdi.

Yılın ikinci yarısında konut fiyatları nasıl olacak?
2017 Mayıs Konut Endeksi'ne göre, İstanbul'da satılık konutların metrekare fiyatı son bir yıl içinde yüzde 14 artışla ortalama 4 bin 444 TL'ye yükseldi.

Aynı dönemde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise yüzde 7'lik bir düşüşle 21 TL oldu. Konut fiyat artışında Türkiye'nin ilk sırasına yerleşen Bursa'da bu oran yüzde 20'yi buldu.  Kiralık konutlarda ise oran değişmedi. Türkiye'de konutta ortalama amortisman süresi ise 13 yıl olarak belirlendi.

Peki konut fiyatlarını yılın ikinci yarısında ne bekliyor? Sektörde beklentiler ne yönde… İşte gayrimenkul patronlarının öngörüleri…

'Satışlar artınca fiyatlar artar'

Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka; “Konut fiyatlarının artacağını öngörüyoruz çünkü maliyeler yükseldi. Piyasaların durumundan dolayı müteahhitler şimdilik fiyat artırmaya gitmiyorlar ancak konut satışları hızlanmaya başladığında fiyatların da artacağını tahmin ediyoruz. Bu öngörülerden yola çıkarak konut satın almak için uygun bir dönemdeyiz. Sektör açısında baktığımız bu dönemin; doğru stratejiyle hayata geçirilmiş, lokasyonu iyi, doğru fiyatla ve doğru projeyi yapan markaların, projesini satacak fırsatlara sahip olacağı bir süreç olarak yorumlayabiliriz. Sektör, ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep sağlıyor. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz.”

"Zamlar ve talep fiyatları yüzde 10-15 artırır"

ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek; "Sağlam bir yatırım olan konuta olan ilgi son yıllarda yoğun olarak arttı ve artmaya da devam edecek. Türkiye'de bir yılda ortalama 600 bin çift evleniyor, 130 bini boşanıyor. Bu tablonun yaşandığı ülkemizde 300 bin yeni konut arzı var. Ayrıca orta gelir grubunda ciddi bir konut talebi var. 15 Temmuz süreci, referandum belirsizliği, konut kredi faizlerinin yüksek olması ve inşaat maliyetlerindeki artış gibi nedenlerden dolayı konut fiyatları uzun bir süre artmamıştı. Önümüzdeki dönemde inşaat maliyetlerine gelen zamlardan ve konuta olan yoğun talepten dolayı konut fiyatlarının yüzde 10-15 oranında artacağını düşünüyorum."

‘Yeni projelerle rakamlar yükselir'

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz; "2017 yılının ilk yarısı bir tür ‘toparlanma' süreciydi diyebiliriz. Ülkemizin geride bıraktığı sıkıntılı sürecin yansımaları, diğer tüm sektörlere olduğu gibi inşaat sektörüne de etki etmiş ve yatırımcı açısından ‘bekleyip, önümüzü görelim' düşüncesi hakim olmuştu. Büyük geliştiricilerin yılbaşından itibaren art arda yaptığı hamlelerle sektör eski canlılığına kavuştu. Yılın üçüncü çeyreğinde yaz mevsimine paralel bir grafik izlenir. Son çeyrekten itibaren yoğunluk başlar. Yeni projelerin devreye girmesiyle rakamlar ister istemez yükselecektir."

''Fiyat Artışı Kaçınılmaz Olacaktır''

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı; "Gayrimenkul sektöründe yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler, KDV oranlarının düşürülmesi, tapu ve harçlardaki iyileştirmeler gibi düzenlemeler sektöre olumlu yönde yansıdı. 2012 – 2017 arasındaki döneme baktığımızda ortalama konut fiyatları yüzde 43,09 oranında artmıştır. Farklı şartlarda bile böyle istikrarlı bir talep ve fiyat artışı olan bir sektörde, sadece bu temel göstergeler bile konut fiyatlarında artış trendinin devam edeceğini göstermektedir. Konut fiyat seviyesindeki artışın devam etmesi kaçınılmaz olacaktır diye düşünüyoruz."

‘Şu anki fiyatlardan alıcılar hızlı bir şekilde yararlanmalı'

MAKRO Grup Genel Müdürü Mustafa Songör;
"2017 yılında demir fiyat artışlarındaki hızlı artıştan ve son dönemde yatay seyre geçmekle birlikte döviz fiyatlarında yılın başından beri yaşanan yükselişlerden dolayı inşaat sektörünün kullandığı girdilerin fiyatlarında beklenenin üzerinde artışlar gerçekleşti. Muhakkak ki bunlar da maliyetlere artı yönde yansıyor. Şu andaki fiyatlardan alıcıların hızlı bir şekilde yararlanmasını öneririm."

‘Yüzde 5-10 arasında artış görülür'
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun; "Genel olarak bir düşme ön görmüyorum. Sektörde ağustos dönemi mal toplama dönemi olarak görülür. Eylül döneminde ise kiralama hız kazanır. Durgunluk ise hiç olmaz. Rakamlar da bölgeye göre değişmekle beraber yüzde 5-10 arasında artış görülür."