Ekonomi
16 Oca 2016 15:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:59

Yıldız Holding bisküvi ve çikolatayı birleştirdi

Yıldız Holding ana odağı olan bisküvi ve çikolata şirketlerini pladis adıyla, tek bir şirket çatısı altında birleştirdi

Yıldız Holding bisküvi ve çikolatayı birleştirdi
Kasım 2014 yılında United Biscuits’i satın alarak tamamiyle global bir oyuncu olan Yıldız Holding, ana odağı olan bisküvi ve çikolata işlerini (çikolata, bisküvi, kek ve sakız/şekerleme), pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirdi. Şirket bugün itibari ile faaliyetlerine başladı.
Yeni şirket pladis’in adı takım yıldızı Pleiades’ten türetildi.

Her lokmada tüm dünyaya mutluluk vaat ediyoru
Yıldız Holding’in Godiva’nın perakende operasyonu hariç, bisküvi ve çikolata işlerini kapsayan yeni pladis şirketinin ismi Latincede yedi yıldızdan oluşan Pleiades takımyıldızından ilham alınarak türetildi. Bu takım yıldızını Aztekler Maya, Japonlar Subaru olarak adlandırıyor. Pleiades’e İran’da Pervin, Arapça’da Süreyya deniyor. Türkiye’de ise Ülker olarak geçiyor. Yeni şirket pladis‘in ana amacı, farklı coğrafyalarda, faklı tüketici beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak zenginlikte ürün yelpazesi ile tüm tüketicilerine mutluluk götürmek yani “her lokmada tüm dünyaya mutluluk vaat etmek“.

Aile şirketiyle büyüdük
Yolculuğuna Ülker ile bir aile şirketi olarak başlayan Yıldız Holding, yeni şirket pladis’te de dürüstlük ve haysiyet ilkesi ile iş yapma, koyulan hedefe ulaşma yolunda sıkı çalışma ve emek verme de dahil olmak üzere bir değerler zincirini temsil eden aile şirketi kültürünü muhafaza ederek yoluna devam edecek ve ana işindeki tüm şirket ve markalarını bu aile şirketi özünde birleştirecek. Aile şirketi olmanın, bu manevi değerlerin yanı sıra işe sağladığı maddi değerler arasında; uzun süreli planlar ile şirket değerini yükseltme stratejisi de yer alıyor.

Yeni şirket Pladis...
Operasyonun dünya çapında bölgelere ayrıldığı pladis‘in üst yönetimini Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker üstlenirken, bölge liderlikleri ise üç CEO tarafından yapılacak. Mehmet Tütüncü Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya’dan, Mohamed Elsarky Amerika kıtası, Japonya ve Kore’den, Jeff van der Eems ise Birleşik Krallık, Avrupa, Sahra altı Afrika ve Güney Asya’dan sorumlu olacak.

Hedefimiz hep global olmak
Global bir şirket olmanın her zaman hedefleri olduğunu ifade eden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “gerçek anlamda global olmak için, fark oluşturan buluşlar yani inovasyon, çeviklik ve esneklik, tüketici odaklılık, işi ilk seferde doğru yapmak ve bunu her seferinde tekrarlamak ve yeni fikirlere açık olmak çok önemli. Biz de kendi işimize öncülük etmek için tüm ana işimizi tek bir çatı altında birleştirdik. İşimize yüreğimizi koyduk. Şirketin takımyıldızından esinlenen adı gibi parlamasını temenni ediyorum.“ dedi.

Sahaya yakın ol
Farklı kültürler, farklı coğrafyalar da dahil olmak üzere büyük bir çeşitlilik barındıran yeni şirket pladis‘in tek bir şirket kültürü altında toplanmasının önemine vurgu yapan Ali Ülker, “Bunu şirketimizde yeni lansmanını yaptığımız GOAL21 adındaki değerler bütünü ile gerçekleştireceğiz. GOAL21 bizim müşterine, sahaya yakın ol anlamına gelen GOYA yaklaşımımızı, 0 hata yani işimizde hedeflediğimiz mükemmel standartları, tüm şirket olarak tek bir hedefe odaklamayı ve tüm bunların bir sonucu olarak gelen liderliği ifade ediyor.“ şeklinde konuştu.

50 bin çalışanımız var
Yıldız Holding’in 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada ,50,000 çalışanı ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren büyük bir şirket olduğunu ifade eden Dr. Cem Karakaş, “Ana odağımız olan bisküvi ve çikolata işlerimizi altında birleştirdiğimiz yeni şirketimiz pladis’in güncel olarak 26,000 çalışanı, 5,2 milyar dolar değerinde brüt satış gelirleri bulunuyor. Hedefimiz, 2018 yılında EBITDA oranımızda %17, EBITDA marjımızda ise yıllık %26 büyüme  elde etmek. Bu da şirket değerimizi yaklaşık üç katına çıkarmak demek oluyor“ şeklinde şirketin gelecek planlarını açıkladı.

Potansiyeli yüksek coğrafyalar
2050 yılında dünyada, nüfusunun yoğunlaşacağı ve tüketiminin çoğunluğunun gerçekleşmesi beklenen ülkelerarasında Hindistan, Çin, Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Pakistan, Brezilya, Bangladeş, Etiyopya, Filipinler yer alıyor. Mevcut üretim ve satış faaliyetler iağırlıklı olarak Kuzey yarımkürede yer alan Yıldız Holding için bu coğrafyalar önemli bir potansiyel teşkil ediyor.