Konut Haberleri
09 Ara 2014 08:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:16

Yılbaşı alışverişinde indirimle gelen rekor

Yılbaşı alışverişi rekora koşuyor. Bayram alışverişini sollayan müşteri yoğunluğu karşısında mağazalar kapanış saatlerini uzattı. İndirimlerin de etkisiyle AVM’ler aralık ayı cirosunda yüzde 15 artış, yıllık ciroda ise 75 milyar TL hedefliyor.

Yılbaşı alışverişinde indirimle gelen rekor
Yeni yılı kutlamak, hediye almak ve yılbaşı indirimlerinden faydalanmak için sokağa çıkanların sayısı her gün biraz daha artıyor. Bayramlarla birlikte en çok alışveriş yapılan zaman dilimi olan aralık ayında, mağazaların ciroları katlanıyor.
Alışverişin en yoğun yaşandığı Nişantaşı’nda mağazalar ve sokaklar yeni yıl için hazırlanmış. Her yıl olduğu gibi bu yıl da tekstil ürünleri, ayakkabının yanısıra teknoloji mağazalarına ilgi daha yoğun. ‘Diğer ürünler’ başlığı altında değerlendirilen süs eşyaları ve hediyelik eşyalara her yıl olduğu gibi bu yıl da rağbet çok fazla.


Geç saate kadar açık
Müşteri sayısı artınca Nişantaşı’ndaki sokak mağazalarında çalışanlar için vardiya düzenine gidildi. Konuştuğumuz pek çok mağaza yetkilisi, müşterilerinin büyük çoğunluğunu çalışan kesimin oluşturduğunu, bu kesimin mesai bitiminden itibaren gece geç saatlere kadar alışveriş yaptığını belirterek kapanış saatlerini uzattıklarını söyledi. Çalışma saati uzayınca mağaza çalışanlarının vardiyaları da yeniden düzenlenmiş.

Her yerde indirim var
Yeni yıla girmeden alışveriş yapmak isteyenler için de en uygun dönemlerden biri aralık ayı. Neredeyse her üründe yüzde 30’lardan başlayıp yüzde 70’lere dayanan indirim fırsatları var. Bu fırsatların yanısıra taksitlendirme avantajları da sunuluyor.

İlk tercih giyim kuşam
Hem hediyelik olarak, hem de yeni yılın indirim fırsatlarından yararlanmak isteyenler en çok giyim kuşam satın alıyor. İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, geçen yıldan daha iyi bir satış bekledikleri aralık ayı için ‘rekor aylardan biri’ tanımlamasını yaptı.

Ayaydın, şunları söyledi:
“Her zamanki gibi yılbaşı üstü hareketlenme var. Bu da yeni yıl alışverişinin getirisi. Bunu da çeşitli kampanya ve fırsatlarla daha da uzatıyoruz. Bu da ay boyunca hep hareket getiriyor. Şimdiden yılbaşı alışverişi çok etkin gidiyor. Beklentilerimizi aşıyor. Yüzde olarak geçen senenin üzerinde bir artış olacağından eminiz. Yıl içinde en çok satış yaptığımız aylardan biri.”

AVM’ler tıklım tıklım
Alışveriş merkezlerinin en çok satış yaptığı ve en fazla ziyaretçi sayısını yakaladığı aralık ayında ciroda yüzde 15 artış bekleniyor. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı hulusi belgü, yıllık ciroda geçen yıl 60 milyar lira seviyesini yakaladıklarını bu yıl ise 75 milyar lira ciro beklentilerini de aşacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“AVM ziyaretçi sayısı ve ciroları her yıl aralık ayında en yüksek düzeyine geliyor. Avrupa ülkelerinde toplam alışverişlerin yüzde 40’ı aralık ayında yapılır, Türkiye’de de bu üçe bölünüyor, normal dilim, bayramlar ve yılbaşı. Ancak en çok aralıkta sıçrama yaşanır. Karşılaştırdığımız zaman bayramlarda alışveriş aralık ayının yüzde 10 altında gerçekleşiyor. Bir problem çıkmazsa yine bir rekor bekliyoruz, tahmini olarak geçen yıla göre yüzde 15 bir ciro artışı olur. Şu anda tablo gayet iyi.”

Hediyelik eşyada talep patlaması

Mudo Concept Genel Müdürü Tarkan Özkan, hediyelik eşyada yüzde 100’leri aşan yeni yıl öncesi satışların bu yıl da başladığını söyledi. Özellikle küçük parça hediyelik eşya satışlarının rekor kırdığını belirten Özkan, “Hareketlenmeler başladı, eminiz ikinci hafta sonundan itibaren çok daha yoğun olur. Çok anlamlı büyüme rakamlarına ulaşıyoruz. Bu yıl da aynı performansı bekliyoruz. Hediyelik eşya anlamında çok satıyoruz. Mesela sofra düzeni, dekoratif eşya gibi kategorilerde satışlar katlanarak artıyor” dedi.