Ekonomi
25 Nis 2014 17:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:59

Yıl sonunda dolar kaç TL olacak?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel hale getirilen ve yılın çeyreklerine göre gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren Eğilim Anketi çalışmasının 2014 ilk çeyrek sonuçları açıklandı.

Yıl sonunda dolar kaç TL olacak?
İhracatçılar ankette yıl sonu döviz kuru ve genel ekonomik değerlendirmelerini de yaptı. Buna göre, dolar / TL kur tahmini 2,27; Euro / TL kur tahmini ise 3,12 oldu. Enflasyon tahmini yüzde 8,76, yıl sonu büyüme beklentisini ise yüzde 3,9 olarak öngören ihracatçıların, yıl sonu dolar, Euro kurları ve enflasyon tahminlerinin 4. çeyrek sonu beklentilerden daha düşük çıkması, ihracatçıların kurlardaki dengelemeye işaret ettiğini gösterdi. Anket sonuçlarına göre ihracatçılar, 2014 yılında sektör, Türkiye, Avrupa ve dünya ekonomilerinde önemli bir değişiklik beklemiyor. Türkiye ekonomisinin daha kötüye gideceğini düşünen ihracatçıların oranı, geçtiğimiz çeyrekte en yüksek seviyeyi görmüş ve yüzde 41,6'ya ulaşmıştı. Yılın ilk çeyreği itibariyle, karamsarların oranında gerileme dikkati çekti. Buna göre, Türkiye ekonomisinin kötüye gideceğini düşünen ihracatçıların oranı yüzde 29,2'ye geriledi.

POZİTİF BEKLENTİ ARTIYOR

TİM İhracatçı Eğilim Anketi 2014 ilk çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçıların yılın ikinci çeyreğinde ekonomi, talep ve üretim anlamında pozitif beklentisi artıyor. Sipariş alma oranları ise son 16 çeyreğin zirvesine çıktı. Ankete göre, yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranı yüzde 40 ile bir önceki döneme paralel gerçekleşti. Bu dönemde de Rusya, en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşirken, hedeflenen pazarlarda AB ikinci sıradaki yerini korudu. Diğer ülkeler sırasıyla Almanya, Çin ve Irak oldu. Almanya ve Irak'ın tekrar öncelikli yerini alması, iki ana pazardaki kuvvetli ihracat artışı öngörüsünü destekliyor.

BÜYÜKEKŞİ: UMUTLU İHRACATÇI ARTIYOR

Anket sonuçlarını değerlendiren (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti: "Yılın 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren 'umutlu' ihracatçıların oranında artış oldukça dikkat çekmektedir. Üretim artışı beklentisinde olanların oranı yüzde 33,9'dan yüzde 44'e, ihracat artışı beklentisinde olanların oranı ise yüzde 38,6'dan yüzde 47,2'ye yükselmiş, pozitif beklentide bulunan ihracatçı yüzdeleri ortalama 10 puan artış göstermiştir." Dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde pozitif geliştiğinin altını çizen Büyükekşi, ayrıca ihracatçı firmaların ek istihdam yaratma ve yatırımlarını genişletmeye yönelik iştahının da giderek arttığını kaydetti.