Konut Haberleri
27 Ağu 2017 11:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:23

''Yıkım istemeyenlerin evlerini yıkmıyoruz''

Üsküdar’da başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımlar da start aldı. Şehircilik Bakanı Özhaseki, ‘’Yıkıma karşı olanların evlerini yıkmayacağız’’ şeklinde konuştu.

''Yıkım istemeyenlerin evlerini yıkmıyoruz''
Üsküdar Belediyesi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ  işbirliğiyle gerçekleştirilen Örnek Dönüşüm Projesi, Çamlıca'da düzenlenen törenle başladı.  Projeye ilişkin Üsküdar Belediyesi Boğaziçi Yaşam Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bugün Üsküdar Çamlıca Kirazlıtepe'de hayırlı bir başlangıç olacağına inandığını dile getirdi.

Dikkati depreme çekti

Doğru işler yaparak, ileriye doğru iyi bir eser ortaya koymak adına ilk adımların atıldığını ifade eden Özhaseki, İstanbul'da olası bir depreme de dikkati çekti. Son 100 yılda Türkiye'de büyüklüğü 6 ve üzerinde 56 deprem meydana geldiğini ve neredeyse her 2 yılda bir deprem yaşandığına dikkati çeken Özhaseki, bu yüzyılda depremler nedeniyle kaybedilen insanların sayısının 83 bin civarında olduğunu açıkladı.

2030’a kadar vurabilir

Ülkede yaşanan depremler yüzünden 100 milyar doların üzerinde kayıp olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: "İstanbul'da bu işin uzmanı olan hocalarımızı dinlediğimiz zaman, hepimizin müthiş bir korkuyla sarsıldığını bizler de biliyoruz. Genelde hocalarımızın söyleyeceklerini özetleyecek olursak, 'Deprem her an kapıda. En geç 2030'a kadar İstanbul'u vurabilir.' deniyor.

Kentsel dönüşüm çalışmaları

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin mevzuat çalışmalarını bitirdiğini anlattı. Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Deprem değil yapılan kötü binalar insanları öldürüyor. Birtakım çalışmalarda riskli bina sayısı 600 bin olarak veriliyor. Bir an önce riskli yapılarımızı dönüştüreceğiz ve değiştireceğiz. Bunu elbirliğiyle vatandaşlarımızı ikna ederek yapacağız. Bakanlık olarak, üzerimize düşeni yapıyoruz. Kamu kendi sosyal tesisini satışa çıkarıyor. O kadar çalıştık ki onları bile kentsel dönüşüm havuzuna atarak insanların buradaki evlerini dönüştürmelerine yardımcı olmak için

İstemeyenin evi yıkılmayacak

Burasının özel bir yer, güzel de bir yer olduğunu dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti:  "Cumhurbaşkanımızın da yakından takip ettiği, vatandaşları mağdur etmeden burada bir dönüşüm sağlayalım diye projelerini bile takip ettiği bir yer. Yıkıma karşı çıkan vatandaşlar varmış. Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz. Anlaştığımız insanların evlerini yıkıyoruz. İtirazı olanlar da kimlerse buyursunlar sonuna kadar dinlemeye hazırım.