Konut Haberleri
19 Ağu 2014 11:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:41

Yerli hızlı tren geliyor!

Türkiye’de bini aşkın KOBİ trenlerin yerli versiyonu için üretime başladı. Kablosundan, tasarım ve motoruna kadar 784 ana parça, başta Ankara OSTİM olmak üzere 23 farklı şehirde ekonomiye kazandırılıyor…

Yerli hızlı tren geliyor!
2023′te 10 bin kilometre hızlı tren hattına sahip olacak olan Türkiye’de bini aşkın KOBİ trenlerin yerli versiyonu için üretime başladı. Kablosundan, tasarım ve motoruna kadar 784 ana parça, başta Ankara OSTİM olmak üzere 23 farklı şehirde ekonomiye kazandırılıyor.

Türkiye’de döşenmiş ray uzunluğu 880 kilometreyi bulan yüksek hızlı trenler, yeni bir endüstriyi de beraberinde getirdi. Bugün itibarıyla koltuğundan elektrik aksamına, motorundan aydınlatmasına kadar bine yakın KOBİ Türkiye’nin yerli hızlı trenleri için üretim gerçekleştiriyor. Son 3 yılda bu alanda gerçekleştirilen üretimin ticaret hacmi 3.1 milyar doları aştı. Yerli trenler birkaç yıl içinde raylarda olacak.

ANKARA ÖN PLANDA
Üretimde en fazla öne çıkan bölgelerden biri ise Ankara OSTİM oldu. TCDD’nin tedarik zincirine kayıtlı bin KOBİ’den 380′i OSTİM’de yer alıyor. Savunma sanayisi ve kümelenme projeleri ile de ön plana çıkan OSTİM, hızlı trene ek olarak yerli metroların da merkezi konumunda. Ankara’nın Batıkent-Sincan ve Çayyolu- Kızılay hatlarındaki metrolar da burada üretiliyor.

ARIZA YERLİYE YARADI
Ankaralı firmaların başarısı her geçen yıl artış gösteriyor. Hızlı tren açılışında yaşanan elektrik arızası yerli firmalara yepyeni bir üretim alanın daha kapısını açtı. Hazırlanan raporlarda İtalyan firmalardan temin edilen aksamların arızaya sebep olduğu tespit edildi. Bunun üzerine rota yerli firmalara çevrildi. Ankara’da faaliyet gösteren Ulusoy Elektrik firması buradaki boşluğu hızlıca doldurmayı başardı. Türkiye’nin ihracatta en büyük 205′inci firması olan Ulusoy Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Enis Ulusoy, hayata geçirilen dev projelerin yerli endüstriyi ciddi oranda büyüttüğünü söyledi.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN EN BÜYÜK SİLAHI AR-GE
Firmalarının Ar-Ge yatırımları sayesinde dünyada rakiplerinin de açık ara önüne geçmeyi başardığını ifade eden Enis Ulusoy, “700′ün üzerinde çalışanımız ve konularında uzman yaklaşık 75 mühendisimiz ile ürünlerin tasarımını, üretimini ve de satışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

YERLİ TRENİN TASARIMI BİTTİ
Devlet Demiryolları’nın milli yüksek hızlı tren konsept tasarımını uluslararası endüstriyel tasarım ödülleriyle dikkat çeken Hexagon Studio kazandı. Türkiye’de 250 kişiye ulaşan dev bir tasarım ve mühendis kadrosu bulunan firma tren tasarımlarını tamamladı.


Metin Can/ Sabah