Konut Haberleri
17 Tem 2023 12:41 Son Güncelleme: 17 Tem 2023 12:43

‘Yerinde Dönüşüm’e hibe ve kredi desteği!

Deprem bölgesindeki illerde, kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konut için 500 bin TL, iş yeri için 250 bin TL hibe, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi sağlanacak.

‘Yerinde Dönüşüm’e hibe ve kredi desteği!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, deprem bölgesindeki illerde, kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konut için 500 bin TL, iş yeri için 250 bin TL hibe, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanacak.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerlerinde ise 250 bin liradan 500 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sunulacak. Konut kredileri; brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konutlar için 500 bin TL, 101-150 metrekare olan konutlar için 700 bin TL, 151 metrekareden büyük olan konutlar için 800 bin TL’ye kadar verilecek. İşyeri kredileri ise brüt inşaat alanı 50 metrekare olan işyerleri için 250 bin TL, 100 metrekare olan işyerleri için 400 bin TL, 100 metrekareden büyük işyerleri için 500 bin TL olarak uygulanacak.

3 daireye kadar

Kredilerde 2 yıl ödemesiz dönem ve 10 yıl vade uygulanacak. Birden fazla dairesi olup da evli çocukları bu dairelerde oturanlar da hak sahibi sayılacak. Binanın tamamına sahip olan vatandaşlar da bir dairesi için hibe alabilecek, diğer daireler için ise 3 daireye kadar kredi kullanabilecek. İnşaatların gecikmesi ya da tamamlanamaması durumunda yaptırımlar devreye girecek. Tamamlanamayacak durumdaki inşaatları TOKİ devralarak bitirecek. Bütün binaya sahip olan vatandaşlar da bir dairesi için hibe alabilecek, diğer daireler için ise 3 daireye kadar kredi alabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yerinde Dönüşüm ile ilgili bilgi almak isteyen depremzedeleri Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’ne beklediklerini belirterek, “Depremden etkilenen 11 ilimizde, hibe ve kredi vererek vatandaşlarımızın evlerini, iş yerlerini yerinde dönüştürmelerine destek olacağız” dedi.

Başvuru nasıl yapılabilir?

Vatandaşlar, “ALO 181” telefon hattından proje ile ilgili detaylı bilgi alabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait iki gezici TIR da proje hakkında bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla bölgede hizmet verecek. Projeye başvurular, e-devlette açılacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı portalı üzerinden yapılacak. Başvurular, depremden etkilenen 11 ildeki 22 merkezde bugün açılacak .Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’nden de alınacak. Yapım ve Dönüşüm Ofisleri; Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin’de, Malatya’da; Yeşilyurt, Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir’de, Adıyaman’da; Merkez, Gölbaşı, Besni ve Kâhta’da, Hatay’da; Antakya, Defne, İskenderun/Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa’da, Gaziantep’te; İslâhiye ve Nurdağı’nda hizmet verecek.

Yapım ve Dönüşüm Ofisleri; Yerinde Dönüşüm projesine başvuruları alacak, hak sahipliğinin belirlenmesine karar verecek.

‘Yarısı Bizden’ için yoğun ilgi

Öte yandan İstanbul’da başlatılan, daha sonra tüm Türkiye’ye yayılması planlanan “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasının ilk etabı için başvurular geçen ay tamamlandı. 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için, 269 bin 670 başvuru yapılan kampanya, Yerinde Dönüşüm projesinden farklı olarak, tüm Türkiye’yi kapsayacak. Uzlaşı sağlanan 118 bin konutta projelendirme çalışmalarına başlanan “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında, maliyetin yarısı devlet tarafından karşılanan konutlara vatandaşlar, uygun ödeme koşullarıyla sahip olabilecek.