Konut Haberleri
16 Haz 2017 09:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Yer bulamadılar suya çiftlik yapıyorlar

Çiftlik kurmak için yeteri kadar yeri bulunmayan Hollanda’da bir ilk gerçekleştirilecek. Ülke, dünyanın ilk yüzen süt ürünleri çiftliğini kurma amacında. İki ayrı bölgeye kurulması planlanan yüzen çiftliklerin maliyeti ise 2 milyon euro.

Yer bulamadılar suya çiftlik yapıyorlar
Tarım alanlarının hızla daraldığı Hollanda’da geliştirilen yeni bir yöntem sayesinde çiftlik kurmak mümkün olacak. Bölgede çiftlik kurmak için yeterli alan olmayınca Hollandalılar çareyi su üzerinde yüzen çiftlik kurmakta buldu.



Hollanda’da uygulanacak olan bu yöntem ise dünyanın ilkleri arasında yer alacak. Dünyanın ilk yüzen süt ürünleri çiftliğinin yapımına, ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam'daki Merwehaven'da kısa süre içinde başlanıyor. Beladon adlı şirket tarafından geliştirilen ve AgriFood adlı kuruluşla birlikte hayata geçirilen proje kapsamında iki ayrı yüzen çiftlik inşa edilecek.

İki ayrı çiftlik



Floating Farm adı verilen çiftliklerden birinde 40 inek yer alacak. Diğer çiftlikte ise, 6 bin adet tavuk yetiştirilecek. Yaklaşık 2 milyon euroya mal olması beklenen yüzen çiftlikler, önce Rotterdam'a ardından da Den Bosch kentinde kurulacak.
Projenin yaratıcılarından olan Peter van Wingerden, Den Bosch kentinde farklı bir şeyler deneyebileceklerini belirterek, Rotterdam'la birlikte bu kentin pilot bölgeler olacağını söylüyor.
Van Wingerden'e göre yüzen çiftlik fikri bir bilim kurgu değil, geleceğe yönelik mantıklı bir adım. Beladon ve AgriFood, projeyi daha geliştirebilmek için yüz bin euroluk kaynak ayırdı.
Çok sayıda kuruluşun destek verdiği proje, su açısından zengin olan ülkede hızla artan nüfus ve giderek daralan tarım alanları konusunda önemli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.