Güncel
09 Kas 2020 08:15 Son Güncelleme: 09 Kas 2020 08:15

Yenimahalle'de en büyük büyük korku: Depremde bitişik nizam binaların domino gibi yıkılması

Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki bitişik nizam yapılaşma korkutuyor. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ilçedeki bitişik nizamlı binaların olası bir depremde domino etkisiyle yıkılma riski taşıdığını söyledi.

Yenimahalle'de en büyük büyük korku: Depremde bitişik nizam binaların domino gibi yıkılması

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Demetevler'deki bitişik nizam yapılaşmayla ilgili korku dolu açıklamada bulundu. Hürriyet'ten Deniz Gürel ile görüşen Fethi Yaşar "Ankara’yı etkileyen olası bir deprem durumunda Demetevler’de binalardan dolayı değil, domino taşı gibi sıralanmaları nedeniyle bir sıkıntı yaşayabiliriz." dedi. 

Kalabalık nüfusuyla neredeyse 50 ili geride bırakan Yenimahalle’nin, Demetevler semtiyle ilgili korkunç bir tespit geldi. Belediye Başkanı Fethi Yaşar bölgede bitişik nizamda bulunan evlerin olası bir depremde ‘domino etkisi’ yaratacağından endişe ettiğini söyledi. 

Başkan Yaşar, Demetevler’deki binaların yüzde 30’unun Deprem Yönetmeliği’ne göre yapıldığını belirterek "Yüzde 70’i ise 1970-1980’li yıllardaki şartlara göre yapılan binalar. Neredeyse 40-50 yılı bulan binalar var içlerinde." dedi. 

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, asıl korkunç gerçeği ise şu sözlerle dile getirdi: "Buradaki asıl sorun binaların yapımından çok dip dibe olmaları. Demetevler’de yapılar bitişik nizam ağırlıklı olarak yapılmış durumda. Yoğunluk 5-5.5 civarında. Ülkemizin bir deprem kuşağı üzerinde olduğunu geçmişte de, en son İzmir’de de yaşadık, gördük. Ankara’yı etkileyen olası bir deprem durumunda Demetevler’de binalardan dolayı değil, domino taşı gibi sıralanmaları nedeniyle bir sıkıntı yaşayabiliriz. İzmir’de yıkılan bir binanın hemen yanındaki bir binayı da yıktığına, hasar verdiğine şahit olduk. Bir domino etkisi büyük zarar verir diye düşünüyorum. Demetevler’i rahatlatmak zorundayız, bir kentsel dönüşüm şart ancak bu iş, bizi de Büyükşehir Belediyesi’ni de aşıyor. Hükümet koordinasyonunda yapmamız gerekiyor."