Güncel
12 Eki 2020 18:04 Son Güncelleme: 12 Eki 2020 18:14

Yeni yasa geliyor! İlçe belediyeleri otopark gelirlerini büyükşehir belediyesine aktaramayacak

AK Parti, Çevre Ajansı'nın kurulmasını öngören 39 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Yasadaki maddelerden biri de ilçe belediyelerinin otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerine aktarılmasının engellenmesine dair...

Yeni yasa geliyor! İlçe belediyeleri otopark gelirlerini büyükşehir belediyesine aktaramayacak

İlçelerdeki otopark gelirlerinin büyükşehir belediyelerine aktarılmasına engel getiren yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 

AK Parti tarafından sunulan 39 maddeden oluşan yasadaki bu madde kabul edilirse CHP'nin elindeki büyükşehir belediyelerinde önemli bir gelir kaybı yaşanacak.  

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ve AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

BELEDİYELER, OTOPARK GELİRLERİNİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE AKTARMAYACAK

Düzenlemeyle Büyükşehir Belediyesi Kanununda değişiklik yapılarak, büyükşehir belediyelerinin görev ve sorumlulukları maddesine; bisiklet yollarının, bisiklet park istasyonlarının, bisiklet ve elektrikli skuter şarj istasyonlarının, yaya yollarının ve gürültü bariyerlerinin planlanması, projelendirilmesi, yapımı, bakımı ve onarımıyla ilgili işleri yapma hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

İlçe belediyeleri ise bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat verme görevine sahip olacak.

Ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılması amacıyla bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için hazırlanacak ulaşım ana planlarında bisikletli ulaşıma yer verilmesi veya bisikletli ulaşım ana planının hazırlanması esas olacak.

Teklifle bölge otoparkı yapma yetkisi ilçe belediyelerine verildiğinden, imar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin büyükşehir belediyesine aktarılması uygulamasına son veriliyor. İmar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirler 5 yıllık imar programına göre hazırlanan kamulaştırma projesi karşılığında bölge otoparkı için gerekli arsa alımları ile inşasında kullanılacak, bu gelirler söz konusu amaç dışında kullanılamayacak.

İl Özel İdaresi Kanunu'nda yapılan değişiklikle il özel idarelerine, Belediye Kanunu'nda yapılan düzenlenmeyle ise belediyelere yaya yolu, bisiklet ve e- skuterlerin yol, şerit, park ve şarj istasyonlarını yapma görevi veriliyor.

ETİKETLER
#otopark gelirleri