Sektörel
15 Oca 2013 13:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:15

Yeni KDV arsa sahiplerini vuracak

Enuygun.com Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, konutta KDV değişikliğinin ev satın alacaklardan çok, arsa sahiplerini etkileyeceğini belirtti.

Yeni KDV arsa sahiplerini vuracak

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren konutta KDV değişikliğinin ev satın alacaklardan çok, arsa sahiplerini etkileyeceğini belirtti.  “İnşaat firmaları, ev fiyatlarının artacağı gerekçesi ile arsa sahiplerinin payını düşürmek isteyecekler. Yeni yasa, en çok arsa rantçılarını etkileyecek” dedi.

Müteahhitlerin ya da inşaat firmalarının yeni yapılacak projeler için arsa sahipleriyle yapacakları anlaşmalarda, KDV yükselmesini de göz önünde bulundurarak sözleşme koşullarını değiştirmek isteyebileceklerini belirten Hacıbayramoğlu, “İnşaat firmaları, KDV oranlarının yükselmesinden dolayı ev fiyatlarının artacağı gerekçesiyle, yeni anlaşmalarda arsa sahibinin payını düşürmek isteyecek. Genelde yüzde 50 kat karşılığı yapılan inşaatlarda, bu oran yüzde 45 ya da 40’lara düşebilir. Bu durumda, satılan evin KDV’sinin büyük çoğunluğu ya da büyük bir kısmı, daha inşaat başlamadan çıkarılmış olacak. İnşaat firması, yapacağı dairelerin KDV’li fiyatlarını müşterilerine yansıtmamak için baştan pazarlığını yapmış olacak. Dolayısıyla konutta KDV artışının yakın zamanda ev satın alacakları aslında çok da fazla etkilemeyeceğine inanıyoruz” dedi.

Ayrıca, inşaat firmalarının özellikle markalı konutlarda yaklaşık 800 bini bulan birikmiş stokla, yani inşaatı tamamlanmış konutla rekabet edebilmeleri için KDV artışını fiyatlarına yansıtmamaları gerektiğine değinen Hacıbayramoğlu, “Firmaların 2013 yılının ilk yarısında yeni projelere başlaması zor. Başlanan projelerin zaten ruhsatları geçen yıl alınmıştı. Firmalar işçilik, çimento demir gibi inşaat maliyetlerini düşüremeyecekleri için, arsa paylarını indirmeye çalışacaklar. 6 ay sonra da kat karşılığı oranlarında düşüş başlayacaktır” ifadelerini kullandı.