Konut Haberleri
03 Tem 2017 09:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:16

Yeni imar yönetmeliğine uyum için 3 ay süre!

Binalarda yeni planlı imar yönetmeliği 1 Ekim itibariyle hayata geçiyor. Bu kapsamda 1+0 dairelerin üretimlerine son verilecek. Kat bahçeleri ve teras ortak alana dahil edilirken, yeni yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak.

Yeni imar yönetmeliğine uyum için 3 ay süre!
Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren yeni yönetmelik 1 Ekim itibariyle uygulamaya alınacak. Yönetmeliğin getirdiği yenilikle birlikte öğrencilerin yanı sıra, yeni evli ailelerin de son dönemde tercih etmeye başladığı 1+0 dairelerin üretimlerine son verilecek. 

Yeni düzenlemeye göre, en küçük dairede oturma odası en az 12, yatak odası 9, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet net 1.2 metrekare olacak. Böylece bir daire toplamda net 28,5 metrekareden daha küçük olamayacak. Bu sayede arada kapı olmasa bile ayrı bir oda yapılması zorunlu olacak.

İKİ KATA BİR BAHÇE

Eski uygulamada, her katta daireye özel kat bahçesi yapılabiliyordu. Yeni yönetmelikle, ancak iki katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilecek.

Yine yönetmeliğe göre, yol ve kaldırımların otopark olarak kullanımını engellemek için park ve meydanların altı otoparka dönüştürülecek.

Binalar istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek.

Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. 

TERAS ORTAK ALAN

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile terasların artık ortak kullanım alanı olarak kabul edileceğini belirterek, havuz, bahçe düzenlemelerinin terasa yapılacağını söyledi.

Hakan Erilkun, önceden terasta yapılan bu tarz uygulamaların ancak Büyükşehir Yönetmeliği ile yapılırken, yeni düzenlemeyle bu uygulamaların standart dahilinde rahatça faaliyete geçirilebileceğini ifade etti. Yönetmeliğin kat bahçeleri ile ilgili çok önemli bir düzenlemeyi daha beraberinde getirdiğini vurgulayan Hakan Erilkun, “Önceki uygulamada her katta, aileye özel kat bahçesi yapılabiliyordu. Yeni yönetmelikle ancak 2 katta bir kat bahçesi yapılabilecek.

Ayrıca bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilmiş olacak” dedi. Yeni yönetmeliğin sadece daire standartlarına dokunmakla kalmadığına işaret eden Erilkun, “Yeni yönetmelikle artık gerçek proje üretimi yapılmış olacak. Ortak alan kullanımlarının ferahlığına ve büyüklüğüne dikkat edilen bu projelerde daire üretiminde belli bir kalite kalibresi ve proje genelinde dikey yerine yatay ve çok daha geniş alana yayılan bir proje üretimi teşvik ediliyor” açıklamasında bulundu.