Ekonomi
31 Mayıs 2016 16:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:23

Yeni dönemde kamu personelini ne bekliyor? İşte cevabı

Binali Yıldırım liderliğindeki yeni kadronun açıkladığı programda kamu personelini ilgilendiren önemli ayrıntılar açıklandı. İşte memurları ilgilendiren değişiklikler...

Yeni dönemde kamu personelini ne bekliyor? İşte cevabı
65. Hükümetle birlikte değişen kabine sonrası memurları da ilgilendiren önemli gelişmeler söz konusu... İşte o gelişmeler...


657 sayılı Kanun en geç 6 ay içinde değişecek

Bir önceki eylem planında kamu personel rejimi reformunun 21.12.2016 tarihine kadar yapılacağı ifade edilmişti. Yeni eylem planında da kamu personel rejimi reformunu 21.12.2016 tarihine kadar yapacağı söylenebilir.

Kamu personel rejimi reformuyla ilgili olarak Eylem Planı'nda şu ifadelere yer verilmişti; Temel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenen bu alanda zaman içinde dağınık bir yapı oluşmuş ve sistem çok karmaşık bir hale gelmiştir. Kamu yönetiminin daha dinamik ve etkin bir hale getirilmesi, verimliliğin, hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve etkililiğin artırılması amacıyla uluslararası örnekler de dikkate alınarak yeni bir personel rejimi oluşturulacaktır. Yeni oluşturulacak rejim, kamu personelinin performansının ölçülebilmesine ve değerlendirilebilmesine de imkân verebilir..

Taşra teşkilatının mali ve personel kaynağı güçlendirilecek

Merkezî idarenin politika belirleme, standart geliştirme ve denetim birimleri güçlendirilecek ve stratejik düzeyde etkinliğini artıracaktır. Taşra teşkilatlarının ve mahallî idarelerin de insan kaynaklarının geliştirilmesine paralel olarak, operasyonel düzeyde esneklikleri ve mali kaynakları genişletilmeye devam edilecek. Sonuç olarak, bir önceki eylem planında küçük rütuşlar yapılarak yola devam edileceğini söyleyebiliriz..

Zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemi oluşturulacak

Programda, kamuda zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemi oluşturulacağı ifadesini görüyoruz. Bu sayede, daha hızlı çalışan ve daha hızlı karar veren bir idari yapının yapılacağı ifade ediliyor. Bir önceki eylem planında zaman yönetiminin esas alınacağından bahsedilmemişti. Bu yönden önemli bir yenilik olarak görülebilir..

Güvenlik hizmetlerinin profesyonelleşmesi sağlanacak

Programda güvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve profesyonelleşmesini sağlayacak her türlü tedbirin alınmasında kararlı olunacağı ifade ediliyor..

Kamuda insan gücü planlaması yapılacak

Devlet personel rejimini etkinleştirecek, kamuda insan gücü planlaması yapılacağından bahsedilerek, nispeten geri kalmış yörelerimizde yeterli ve nitelikli personel istihdamına yönelik tedbirler geliştireceğinden bahsedilmektedir..

Öğretmen adayları için alan sınavı genişletilecek

Programda Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapacağından bahsediliyor. Benzer konuda, önceki eylem planında; "Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda, uygun görülen diğer alanlardaki öğretmen adayları için de alan sınavı uygulamasına geçilecek. Öğretmen adaylarının sadece genel kültür ve eğitim bilimleri (formasyon) alanındaki bilgilerini ölçen sistemden, kendi alanlarındaki bilgilerini de ölçen Alan Bilgisi Sınavı uygulaması 2013 yılında 15 alanla başlamıştır..

Daha nitelikli öğretmen adaylarının mesleğe girmesini sağlayan bu sistem, uygun görülen diğer alanlar için de uygulamaya konulacaktır." Ancak, aynı ifadeler bir önceki eylem planında da yer almıştı.

Yeterli sayıda ASDEP personeli istihdam edilecek

Programda, "sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) alt yapısını tamamlayacak ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP'i aşamalı olarak hayata geçireceğiz" ifadelerini görüyoruz..

İlk kez iş bulan gençlerin bir yıl boyunca maaşı devlet tarafından karşılanacak
Programda, "İlk kez iş bulan her gencimizin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Bu dönemde gençlerimizin iş başında eğitimini de temin ederek beceri kazanmalarını sağlayacak, işverenin de personel maliyetini düşüreceğiz" ifadelerini görüyoruz. Ancak, aynı ifadeler bir önceki eylem planında da yer almıştı..

Yeni Şafak/Ahmet ÜNLÜ