Ekonomi
26 Haz 2015 07:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:52

Yeme içme ateş pahası giyim sudan ucuz

Avrupa’nın kişi başına gelir hesaplamalarında en yoksul altı ülkeleri arasında yer alan Türkiye, tüketim mal ve hizmetlerinde en ucuz 10. ülke oldu

Yeme içme ateş pahası giyim sudan ucuz
Özellikle tekstilde pek çok ülkeden ucuza alışveriş yapılabilen Türkiye; doğalgaz, elektrik, içki ve sigarada ise Avrupa’nın en zengin ülkelerinden daha pahalı bir ülke haline geldi. Son dönemde istenen büyüme oranlarını yakalayamayan Türkiye, bireysel tüketim endeksinde de krizdeki Yunanistan’dan daha kötü bir karneye sahip oldu.
TÜİK verilerine göre, Türkiye için 61 olan fiyat düzeyi endeksi, genel yaşamın Avrupa Birliği (AB) ortalamasından yüzde 39 daha ucuz olduğunu ve Avrupa’da 100 euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 61 euro ile satın alınabileceğini gösterdi.

Türkiye, giyim grubunda 63 endeks değeri ile 37. sırada yer alarak Avrupa’nın en ucuz ülkesi haline geldi. Ayakkabıda da en ucuz ülke olan Türkiye, tekstil kütetiminde en pahalı ülke olan İzlanda’ya göre yüzde 54,7 daha ucuz alışveriş imkanı sundu. Türkiye’de en pahalı tüketim grubu ise kişisel ulaşım araçları oldu. Türkiye, bu alt grup için 110 endeks değeri ile 37 ülke içerisinde fiyat düzeyi en yüksek 7. ülke oldu.

Genel sonuçlar üzerinde en yüksek etkiye sahip gıda ve alkolsüz içecekler grubunda, 84 endeks değeri ile Avrupa Birliği ortalamasından yüzde 16 daha ucuz olan Türkiye, 37 ülke arasında en ucuz 12. ülke konumunda yer aldı.
Alkollü içki ve tütün fiyatlarındaki endeks degerlerine göre ise Türkiye; Belçika, İtalya, Lüksemburg, Avusturya ve Almanya gibi ülkeleri geride bıraktı. İçki ve sigara, Sırbistan’dan yüzde 88 daha pahalıya satıldı. Enerji fiyatı endekslerine göre de Türkiye; Fransa, İngiltere ve İsviçre’den daha pahalı. İletişim ücretleri açısından da Türkiye; pek çok ülkenin gerisinde yer aldı.


Yoksulluktaki sıralama ise farklı oldu. TÜİK’e göre geçen yıl kişi başına milli gelir, 2013’e göre 418 dolar gerileyerek 10 bin 404 dolar olarak hesaplandı. Son verilere göre Türkiye, 37 Avrupa ülkesi içinde kişi başına milli geliriyle 32. sırada.
Satınalma gücü paritesine göre kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla endeksine göre, Yunanistan 72 endeks değerine sahipken, Türkiye 53 endeks değerinde. Türkiye, euro bölgesi ortalamasının da yaklaşık  53 endeks degeri aşağıda. Türkiye, bireysel tüketim endeksi bakımından da krizdeki Yunanistan’ın 26 endeks puanı altında kalırken, bu ülkenin aksine 2 puanlık gerileme yaşadı.